Stabilizirajte šećer u krvi pravim doručkom
Znate i sami kako to ide - obično se nešto gricne usput dok pijete kavu ili se vozite na posao, a za sat dva bi pojeli slona koliko ste gladni...

Znate da vam cijelo vrijeme govorimo da je doručak glavi obrok u danu, a vi nam ne želite vjerovati...no, ako se svakog jutra budite umorni, brzo planete bez razloga ili vas već oko 10:30 hvata neutaživa želja za nečim slatkim - možda nije (samo) do stresa. Vrlo je moguće da razlog leži u načinu na koji doručkujete. Ili još češće - u činjenici da doručak potpuno preskačete.
Stručnjaci za metabolizam, regulaciju glukoze i hormonsko zdravlje sve češće upozoravaju na povezanost nestabilne razine šećera u krvi s jutarnjim umorom, razdražljivošću i čestim napadima gladi tijekom dana. Dobra vijest? Rješenje je jednostavno i počinje prvim obrokom u danu.
Što se događa s tijelom kad doručak nije u balansu
Kada dan započnemo obrokom koji je prepun šećera i brzih ugljikohidrata - recimo, samo pecivom, keksima, voćnim sokom ili kavom s mlijekom i šećerom - dolazi do naglog porasta razine glukoze u krvi. Na to gušterača reagira izlučivanjem inzulina kako bi snizila glukozu.
No taj nagli porast često bude praćen jednako naglim padom - što rezultira osjećajem drhtavice, umora, razdražljivosti i potrebom za "još malo nečega slatkog". Tako ulazimo u začarani krug glukoznih skokova i padova, a posljedice se često osjećaju i u raspoloženju, koncentraciji i kontroli apetita.
Simptomi nestabilne glukoze u krvi koje možda ne povezujete s doručkom:
- jutarnji umor i tromost iako ste spavali dovoljno
- nervoza i razdražljivost bez konkretnog razloga
- pojačana žudnja za ugljikohidratima i slatkim
- česte glavobolje i nesanica
- osjećaj gladi vrlo brzo nakon obroka
- nagli padovi energije tijekom dana.
Što bi trebao sadržavati doručak koji stabilizira šećer u krvi?
Doručak koji pomaže u održavanju stabilne glukoze temelji se na tri ključna elementa:
Proteini - Oni su temelj stabilnog doručka. Usporavaju probavu, potiču sitost i pomažu u održavanju stabilne glukoze.
Vlakna - Usproravaju apsorpciju šećera u krvotok i podržavaju zdravlje crijeva.
Zdrave masti - Produžuju osjećaj sitosti i pomažu u hormonskoj ravnoteži.
Najvažnije, doručak bi trebao izbjegavati prerađene šećere i prazne ugljikohidrate, barem u prvim satima dana.
Primjeri doručaka koji pomažu stabilizirati glukozu
Omlet s povrćem i avokadom + komadić integralnog tosta
Grčki jogurt (ili skyr) s chia sjemenkama, šakom borovnica i malo cimeta
Zobena kaša kuhana s bademovim mlijekom, chia sjemenkama i orašidima (bez dodanog šećera)
Proteinski smoothie (s proteinskim prahom, biljnim mlijekom, maslacem od badema i špinatom)
Tvrdo kuhana jaja + povrtna salata + nekoliko krekera od cjelovitih žitarica
Novi komentar