« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 sati i 17 minuta
DORUČAK

Stabilizirajte šećer u krvi pravim doručkom

Znate i sami kako to ide - obično se nešto gricne usput dok pijete kavu ili se vozite na posao, a za sat dva bi pojeli slona koliko ste gladni...

Ovo je dobar doručak
Ovo je dobar doručak (Arhiva)
Više o

hrana

,

doručak

Znate da vam cijelo vrijeme govorimo da je doručak glavi obrok u danu, a vi nam ne želite vjerovati...no, ako se svakog jutra budite umorni, brzo planete bez razloga ili vas već oko 10:30 hvata neutaživa želja za nečim slatkim - možda nije (samo) do stresa. Vrlo je moguće da razlog leži u načinu na koji doručkujete. Ili još češće - u činjenici da doručak potpuno preskačete.

Stručnjaci za metabolizam, regulaciju glukoze i hormonsko zdravlje sve češće upozoravaju na povezanost nestabilne razine šećera u krvi s jutarnjim umorom, razdražljivošću i čestim napadima gladi tijekom dana. Dobra vijest? Rješenje je jednostavno i počinje prvim obrokom u danu.

Što se događa s tijelom kad doručak nije u balansu

Kada dan započnemo obrokom koji je prepun šećera i brzih ugljikohidrata - recimo, samo pecivom, keksima, voćnim sokom ili kavom s mlijekom i šećerom - dolazi do naglog porasta razine glukoze u krvi. Na to gušterača reagira izlučivanjem inzulina kako bi snizila glukozu.

No taj nagli porast često bude praćen jednako naglim padom - što rezultira osjećajem drhtavice, umora, razdražljivosti i potrebom za "još malo nečega slatkog". Tako ulazimo u začarani krug glukoznih skokova i padova, a posljedice se često osjećaju i u raspoloženju, koncentraciji i kontroli apetita.

Simptomi nestabilne glukoze u krvi koje možda ne povezujete s doručkom:

  • jutarnji umor i tromost iako ste spavali dovoljno
  • nervoza i razdražljivost bez konkretnog razloga
  • pojačana žudnja za ugljikohidratima i slatkim
  • česte glavobolje i nesanica
  • osjećaj gladi vrlo brzo nakon obroka
  • nagli padovi energije tijekom dana.

Što bi trebao sadržavati doručak koji stabilizira šećer u krvi?

Doručak koji pomaže u održavanju stabilne glukoze temelji se na tri ključna elementa:

Proteini - Oni su temelj stabilnog doručka. Usporavaju probavu, potiču sitost i pomažu u održavanju stabilne glukoze.

Vlakna - Usproravaju apsorpciju šećera u krvotok i podržavaju zdravlje crijeva.

Zdrave masti - Produžuju osjećaj sitosti i pomažu u hormonskoj ravnoteži.

Najvažnije, doručak bi trebao izbjegavati prerađene šećere i prazne ugljikohidrate, barem u prvim satima dana.

Primjeri doručaka koji pomažu stabilizirati glukozu

Omlet s povrćem i avokadom + komadić integralnog tosta

Grčki jogurt (ili skyr) s chia sjemenkama, šakom borovnica i malo cimeta

Zobena kaša kuhana s bademovim mlijekom, chia sjemenkama i orašidima (bez dodanog šećera)

Proteinski smoothie (s proteinskim prahom, biljnim mlijekom, maslacem od badema i špinatom)

Tvrdo kuhana jaja + povrtna salata + nekoliko krekera od cjelovitih žitarica

22.07.2025. 08:03:00
Novi komentar
nužno
nužno