« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Srca muškaraca i žena različito stare

Studija objavljena u američkom časopisu Radiology ne objašnjava uzroke tih razlika, ali bi mogla ukazati na različite oblike srčanog zatajenja kod oba spola i dovesti do razvoja ciljanog liječenja

Mogu li srčane bolesti imati različite uzroke kod spolova?
Mogu li srčane bolesti imati različite uzroke kod spolova? (Arhiva)
Više o

žene

,

srce

,

muškarci

,

bolesti srca

"Naši rezultati su eklatantna demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke u muškaraca i žena što bi zahtijevalo prilagođena liječenja", ističe Joao Lima, profesor radiologije na Johns Hopkins University, glavni autor istraživanja.

Studija se sastojala u analizi snimki dobivenih magnetskom rezonancijom srca gotovo 3000 odraslih osoba u dobi između 54 i 94 godine koje ne boluju od nikakve srčane bolesti.

Praćeni su 10 godina i na kraju tog razdoblja istraživači su napravili nove snimke kako bi dobili slike srca u 3D. Kod oba spola lijeva komora smanjuje se s godinama.

Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem, dok kod žena ima tendenciju smanjivanja. Širenje mišića i smanjenje volumena lijeve komore povećavaju opasnost od srčanog zatajenja.

No te opservacije sugeriraju da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, ocjenjuju stručnjaci. Za smanjenje te opasnosti, kardiolozi prepisuju lijekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu.

No, studija daje naslutiti da zatajenje srca nema isto podrijetlo kod oba spola i moguće je da im ne koristi isto liječenje.

Bolesti srca pogađaju više od pet milijuna Amerikanaca a manifestiraju se postepenim slabljenjem srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv.

Studija je pokazala da se na 10 godina težina lijeve klijetke povećala za 8 grama u prosjeku kod muškaraca, a smanjila za 1,6 grama kod žena.

Kapacitet punjenja te klijetke smanjen je kod oba spola, ali brže kod žena.

01.11.2015. 17:49:01
Novi komentar
nužno
nužno