« Seks
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
NJEŽNOST

Spavanje ili maženje nakon seksa?

Što ćete odabrati u potpunosti ovisi o vama, no znanstvenici su uočili da vaša odluka može imati posljedice

Što volite nakon seksa
Što volite nakon seksa (Arhiva)
Više o

ljubav

,

seks

,

muškarci i žene

,

maženje

,

spavanje nakon seksa

Nedavno istraživanje evolucijskih psihologa sa sveučilišta Michigan i fakulteta Albright pokazalo je kako sklonost da se zaspe odmah poslije seksa jača partnerovu želju za vezivanjem i ljubavlju.

"Zamijetili smo da što je veća vjerojatnost da netko zaspi poslije seksa to je partnerova želja za maženjem jača", objasnio je Daniel Kruger, znanstveni novak sa sveučilišta Michigan i glavni autor studije.

U istraživanju je sudjelovalo 156 osoba koji su anonimno, putem interneta, ispunili upitnik o svojim iskustvima i željama nakon spolnog odnosa. Od volontera se također tražilo da odgovore na pitanja tko prvi zaspe poslije seksa, te tko prvi ode u zemlju snova kada je spolni odnos izostao.

Rezultati su pokazali da sudionici čiji su partneri zaspali odmah nakon seksa imaju jaču potrebu za maženjem i razgovorom.

"Osobe koje zaspu odmah nakon odnosa možda podsvjesno žele izbjeći bilo kakvu konverzaciju", kaže koautorica studije Susan Hughes, profesorica psihologije na fakultetu Albright.

Studija je, također, istražila tko prvi zaspe nakon seksa - muškarci ili žene.

Ono što su znanstvenici otkrili srušilo je još jedan mit o ljudskoj seksualnosti. Naime, nije pronađen niti jedan dokaz koji bi potkrijepio uvriježeno mišljenje da su muškarci ti koji se nakon seksa prvi okrenu na drugu stranu i zaspu kao klade. S druge strane, žene su te koje prve odu u zemlju snova kada je izostala akcija ispod pokrivača.

"Možda muškarci ostaju duže budni iz evolucijskih razloga, odnosno bdiju nad partnericom kako bi bili sigurni da ih neće ostaviti zbog drugog momka. A možda duže ostaju budni kako bi partnericu potaknuli da se seksa s njima", kaže profesorica Hughes.

Autori studije kažu kako je u svijetu vrlo malo istraživanja poput njihovog koje promatra odnose između ljudi odmah nakon seksa, te da se većina znanstvenika fokusira na stvari koje vode do seksa i sam spolni odnos.

26.01.2013. 23:01:00
Novi komentar
nužno
nužno