« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
RECEPTI

Sočan roštilj za savršen ručak

Male tajne velikih majstora roštilja više nisu nedostupne, pročitajte kako napraviti savršeno meso i povrće na roštilju

Kako da vam roštilj ispadne savršeno
Kako da vam roštilj ispadne savršeno (Arhiva)
Više o

roštilj

,

recepti

,

povrće

,

najbolji recepti

,

meso na roštilju

Roštilj je obaveza svakog pravog muškarca u našim krajevima, jer ima nešto arhetipsko u stajanju kraj vatre, zvuku cvrčanja mesa dok se s prijateljima razgovara o sportu uz pivo ili gemišt.

Svaki roštilj majstor ima svoje male tajne, a mi ćemo vam dati par brzinskih savjeta kako da se i vi počnete ubrajati u takve. Tako je dobra marinada temelj svakog sočnog roštilja, a uz ulje i limun možete dodati hren, senf, tabasco ili med, što će uz sol i papar dati sjajan okus mesu s roštilja. Naravno, da bi bilo savršeno, trebalo bi stajati preko noći u marinadi, ali bit će dovoljno i dva do tri sata.

Ne pretjerujte s temperaturom, riba, piletina i teletina peku se na umjereno zagrijanom roštilju. Kako bi vam meso bilo još sočnije, na svježe ispečeni odrezak stavite žličicu maslaca prije posluživanja.

Ribe se prije pečenja obavezno namažu uljem kako bi koža ostala hrskava i ne bi se primala za rešetku, a povrće se također samo namaže uljem, a začini se dodaju kad je već pečeno.

Pljeskavice ne bi trebale biti deblje od dva centimetra da ne bi ostale previše suhe, dok se pileća prsa trebaju stanjiti na debljinu od jednog centimetra.

Masniji i pikantniji komadi mesa idealni su za ražnjiće, a između njih se može rasporediti povrće i špek. Ako imate ružmarin u vrtu, napravite od njega štapiće za ražnjiće koji će u tom slučaju imati nenadmašnu aromu. 

Eto, uz par malih trikova vaš će roštilj dobiti aromu i miris o kojima će se još dugo pričati. Naravno, prije svega dobro očistite rešetku od prethodnog pečenja, najbolje je dobro spaliti rešetku vatrom i zatim izribati željeznom četkom, što bi trebali napraviti na kraju svakog pečenja.

08.06.2013. 10:36:00
Novi komentar
nužno
nužno