« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
vitka linija

Grejpom protiv sporog metabolizma

Istraživanja kanadskih stručnjaka dokazuju da grejp sadrži tvar koja sagorijeva masti

(Getty Images)
Više o

mršavljenje

,

grejp

,

naringenin

,

spori metabolizam

,

usporeni metabolizam

Znanstvenici su na miševima testirali čudesnu kemijsku tvar naringenin koja je odgovorna za gorak okus grejpa. Dokazali su da sagorijeva mast, a u budućnosti bi se mogla nalaziti u pilulama za mršavljenje.

Flavonoid naringenin tjera jetra da nakon jela unesenu masnoću sagore umjesto da je skladište.

Testiranje ove tvari na miševima proveli su znanstvenici s instituta Robarts Research Sveučilišta u kanadskom Ontariju.

Miševe su razdijelili u dvije skupine i hranili ih tipičnom masnom hranom koju jedu stanovnici razvijenijih zapadnih zemalja. Time su miševima ubrzali metabolički sindrom - proces koji u ljudi izaziva dijabetes drugog tipa.

Razlika je bila u tome što su jednoj skupini glodavaca davali hranu koja sadrži naringenin. Miševi čija hrana nije bila obogaćena tom tvari ubrzano su se debljali, povisio im se kolesterol i tijela su im postala imuna na inzulin.

Druga skupina miševa nije pak pokazivala niti jedan od navedenih simptoma. Njihova jetra počela su raditi potpuno drugačije - masti nisu skladištila već ih sagorijevala.

Ovo otkriće ljudima bi pomoglo ne samo da izgube neželjene kilograme, već i da budu zdraviji. Naringenin bi, što je još važnije, mogao biti u učinkovit u borbi s dijabetesom.

Ipak treba biti oprezan jer su znanstvenici u testiranju upotrebljavali mnogo veće doze naringenina nego što ga ima u običnom grejpu. Ako bi se upotrebljavao kao pomoć dijabetičarima, morao bi postati dio lijekova ili nadopuna prehrani.

26.08.2009. 14:07:06
Novi komentar
nužno
nužno