objavljeno 26.08.2009. 14:07:06
vitka linija

Grejpom protiv sporog metabolizma

Istraživanja kanadskih stručnjaka dokazuju da grejp sadrži tvar koja sagorijeva masti

(Getty Images)

Znanstvenici su na miševima testirali čudesnu kemijsku tvar naringenin koja je odgovorna za gorak okus grejpa. Dokazali su da sagorijeva mast, a u budućnosti bi se mogla nalaziti u pilulama za mršavljenje.

Flavonoid naringenin tjera jetra da nakon jela unesenu masnoću sagore umjesto da je skladište.

Testiranje ove tvari na miševima proveli su znanstvenici s instituta Robarts Research Sveučilišta u kanadskom Ontariju.

Miševe su razdijelili u dvije skupine i hranili ih tipičnom masnom hranom koju jedu stanovnici razvijenijih zapadnih zemalja. Time su miševima ubrzali metabolički sindrom - proces koji u ljudi izaziva dijabetes drugog tipa.

Razlika je bila u tome što su jednoj skupini glodavaca davali hranu koja sadrži naringenin. Miševi čija hrana nije bila obogaćena tom tvari ubrzano su se debljali, povisio im se kolesterol i tijela su im postala imuna na inzulin.

Druga skupina miševa nije pak pokazivala niti jedan od navedenih simptoma. Njihova jetra počela su raditi potpuno drugačije - masti nisu skladištila već ih sagorijevala.

Ovo otkriće ljudima bi pomoglo ne samo da izgube neželjene kilograme, već i da budu zdraviji. Naringenin bi, što je još važnije, mogao biti u učinkovit u borbi s dijabetesom.

Ipak treba biti oprezan jer su znanstvenici u testiranju upotrebljavali mnogo veće doze naringenina nego što ga ima u običnom grejpu. Ako bi se upotrebljavao kao pomoć dijabetičarima, morao bi postati dio lijekova ili nadopuna prehrani.

26.08.2009. 14:07:06
http://m.metro-portal.hr/smrsavite-i-budite-zdraviji-pomocu-grejpa-usporeni-metabolizam/20855/