« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SUPER!

Slušajte novu glazbu i bit ćete sretni

Kada neku pjesmu slušate prvi put, u mozgu se aktivira centar za osjećaj zadovoljstva

Dobre nove pjesme = garantirano zadovoljstvo
Dobre nove pjesme = garantirano zadovoljstvo (Arhiva)
Više o

glazba

,

slušanje glazbe

,

zadovoljstvo

,

nova glazba

,

nova pjesma

Slušanje glazbe koju do sada niste čuli u mozgu aktivira centar za osjećaj zadovoljstva koji vam daje nagradu u obliku osjećaja ugode i sreće, pokazalo je kanadsko istraživanje u kojem su znanstvenici snimali reakcije mozga na novu glazbu MRI skenerima.

Što vam se glazba više sviđala, povezanost i osjećaj zadovoljstva bili su jači. Tako su ispitanici morali preslušati 60 pjesama koje nikad nisu čuli, a mozak im je skeniran tijekom slušanja, da bi na kraju bila organizirana aukcija u kojoj su mogli kupiti pjesme koje su im se najviše svidjele, koja je također bila snimana.

Aktivnost mozga kod svih je bila jednaka dok su slušali novu glazbu, no moglo se jasno razlučiti koja im se pjesma sviđala više od drugih. 

Kako je svima servirana glazba na temelju analize zvukova i glazbe koju inače slušaju, znanstvenici su došli do spoznaja zašto ljudi vole različitu muziku i kako se to manifestira u njihovom mozgu.

Stoga, kad vam prijatelj ponudi novi album na preslušavanje, uzmite ga makar i ne voljeli pretjerano tu glazbu, jer je osjećaj zadovoljstva garantiran.

12.04.2013. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno