« Žene
objavljeno prije 8 godina
PUNOOO

Slomljeno srce - koliko se dugo liječi?

Kad prođe 12 tjedana i silna hormonalna aktivnost splasne, bit će lakše da cijelu situaciju sagledate puno jasnije.

Plač traje - tri mjeseca
Plač traje - tri mjeseca (Shutterstock)
Više o

prekid veze

,

oporavak

,

trajanje

,

oporavak od prekida

Prekid veze uvijek je traumatičan, a oporavak od prekida traje toliko da nam se čini da patimo godinama .... no, nije to baš tako  - zabilježite datum na kalendaru, jer evo kad će vam se srce čarobno oporaviti...

Osim ako ste a) najsretnija osoba na svijetu, ili b) izbjegavate ljudski kontakt ili nemate emocija, no u jednom trenutku ćete patiti od slomljenog srca. I to boli. Jako.

U 90 dana možete se prebaciti s "Bože, ne mogu bez njega, nikad neću naći nekoga poput njega, tog savršenog, mitskog, ljudskog bića!" na "Fuj, ne mogu vjerovati da sam se uopće upuštala u to. Jedan metak i sve riješeno"

Ipak, kao što bi vam svatko slomljenog srca rekao, osjećaj da će vam srce iskočiti iz prsa, sva konfuzija, tuga, rečenica "Što nije u redu sa mnom?" - sve se to nažalost podrazumijeva.

Na kraju krajeva, koliko je onda potrebno da prestanete izgledati kao hodajući zombi? Prema obiteljskom terapeutu Paulu Hokemeyeru - 90 dana.

Tri mjeseca. 12 tjedana. 2,160 sati. 24 sata prejedanja uz serije na Netflixu. Ne znamo je li to dobro ili loše, ali evo što je doktor Paul još rekao:

"Odmah nakon prekida, katapultirani smo u fazama borbe, bijega ili zamrzavanja. Na ovom mjestu reakcije, osjećamo jaku ljutnju, zastrašujuću anksioznost ili paralizirajuću depresiju. Ova intenzivna faza obično traje prvih 90 dana od prekida".

Dosta zanimljivo, no zašto traje baš toliko određeno? Znanstveni dokazi pokazali su da je upravo 90 dana potrebno da uvedete promjene u svoj život i resetirate svoj mozak. Kad prođe tih 12 tjedana i silna hormonalna aktivnost splasne, bit će lakše da cijelu situaciju sagledate puno jasnije.

"Umjesto da osjećate strah od napuštanja, shvatit ćete da ste u mogućnosti osjetiti manju bol te cijeniti vrijedne informacije o sebi samima i drugi puta bolje razmisliti koga ćete pustiti u život", objasnio je dr. Hokemeyer.

To objašnjava zašto se odjednom možete prebaciti s "Bože, ne mogu bez njega, nikad neću naći nekoga poput njega, tog savršenog, mitskog, ljudskog bića!" na "Fuj, ne mogu vjerovati da sam se uopće upuštala u to. Jedan metak i sve riješeno".

Dakle, za sve vas koji se pitate je li vam srce zamijenjeno pulsirajućom boli u prsima, sve će proći za 90 dana. 

04.05.2016. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno