« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
Dokazi su dokazi

Slana hrana povećava rizik od srčanih bolesti

Nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja, stigli su razultati, crno na bijelom.

Pazite koliko solite...
Pazite koliko solite... (Arhiva)
Više o

zatajenje srca

,

sol

,

unos soli

Ako je vjerovati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 2.5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje moglo bi se izbjeći kada bi ljudi dnevni unos soli sveli na maksimalno preporučenih 5 grama.

Većina ljudi dnevno konzumira 80-140% više od preporučene količine, dok dr. Pekka Jousilahti iz finskog zdravstvenog instituta tvrdi kako konzumacija samo 13,5% soli više od preporučene dnevne doze može duplo povećati rizik od srčanog zastoja, neovisno od toga imate li problema s krvnim tlakom.

Dr. Jousilahti upozorava da je prekomjeran unos soli glavni uzročnik visokog krvnog tlaka i različitih srčanih bolesti.

Spomenuto istraživanje provedeno je na 4 630 osoba oba spola, starosti od 25 do 64 godine u vremenskom razdoblju od 12 godina. Analizirali su se prikupljeni uzorci urina, a ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, onu čiji su korisnici uzimali manje od 6.8 g soli u jednom danu, i onu u kojoj su ispitanici uzimali više od 13. 7 g. U razdoblju od 12 godina, 121 osoba stradala je od neke vrste srčanog zastoja.

Nakon što su rezultati uspoređeni s godištem i spolom sudionika, izveden je zaključak da je grupa koja je uzimala veće količine soli 2.1 puta sklonija razviti neku vrstu srčane bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da većina soli u našoj prehrani dolazi iz kruha i gotove hrane, a tome se joj pridodaje sol kojom dodatno sami začinjavamo namirnice. Također, trebali bismo biti pažljiviji s namirnicama poput gotovih umaka, kobasica i mesnih prerađevina, čipseva i kečapa, pogotovo ako ih konzumiramo u većim količinama. Čak i dodaci prehrani i tablete protiv bolova mogu sadržavati soli.

Piše: Andrea Holi
28.08.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno