« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
OPA!

Škole su tvornice ljudska bića

Škole zatupljuju, uništavaju ideje i proizvode klonove - kažu istraživanja, a ako to tvrdi NASA, možda je vrijeme da se ozbiljno zabrinemo

Zašto ubijamo kreativnost kod djece?
Zašto ubijamo kreativnost kod djece? (Arhiva)
Više o

djeca

,

NASA

,

kreativnost

Djeca su po svojoj prirodi kreativna no svjetski edukativni sustav intenzivno radi na tome da tu kreativnost uguši u korijenu, tvrdi NASA.

Dr. George Land nedavno je osmislio testiranje kojime se mjeri kreativnost znanstvenika i inženjera u Nasi. On i njegova suradnica Beth Jarman, ostali su impresionirani rezultatima koji ukazuju na izvore kreativnosti i činjenicom da neke odrasle osobe uopće ne posjeduju tu karakteristiku.

Zbog toga su odlučili provesti još jedno ispitivanje, ovaj puta na 1 600 djece između 4 i 5 godina. Provjeravalo se na koji način djeca dolaze do inovativnih ideja kojima rješavaju probleme.

Rezultati koje su dobiti ukazuju na to da se 95% djece može svrstatati u kategoriju genija prema načinu na koji funkcionira njihova mašta.

No kada je pet godina kasnije dr.Land ponovio eksperiment na istoj djeci, postotak je pao za zabrinjavajućih 30%. Do njihove 15. godine dječja kreativnost drastično se smanjila. Kod odraslih ona iznosi svega 2%.

Kako je to moguće?

Dr.Land tvrdi da je sve počelo industrijalizacijom. Gradili smo tvornice pa je postalo potrebno imati ljude koji bi u njima radili. Zato smo počeli graditi i tvornice za ljude - škole.

Škole u potpunosti onemogućavaju našem mozgu da razmišlja slobodno, mašta i izražava se kreativno. One nas prisiljavaju da razmišljamo na isti, unaprijed određeni i propisani način. Naučeni smo kritizirati sve što je drugačije, što se ne uklapa u kalup u koji smo se prisiljeni uklopiti.

Dr. land upozorava da se takav sustav mora promijeniti prije nego što postane prekasno. Potrebno je uvježbavati kreativnost, maštu i sanjarenje jer su upravo na taj način nastali sve najveći izumi danas poznati ljudskom društvu.

Sve počinje od ideje, a kako bismo dobili ideju, najprije trebamo naučiti maštati o tome da budemo drugačiji od drugih.

Piše: Andrea Holi
30.01.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno