objavljeno 30.01.2018. 11:01:00
OPA!

Škole su tvornice ljudska bića

Škole zatupljuju, uništavaju ideje i proizvode klonove - kažu istraživanja, a ako to tvrdi NASA, možda je vrijeme da se ozbiljno zabrinemo

Zašto ubijamo kreativnost kod djece?
Zašto ubijamo kreativnost kod djece? (Arhiva)

Djeca su po svojoj prirodi kreativna no svjetski edukativni sustav intenzivno radi na tome da tu kreativnost uguši u korijenu, tvrdi NASA.

Dr. George Land nedavno je osmislio testiranje kojime se mjeri kreativnost znanstvenika i inženjera u Nasi. On i njegova suradnica Beth Jarman, ostali su impresionirani rezultatima koji ukazuju na izvore kreativnosti i činjenicom da neke odrasle osobe uopće ne posjeduju tu karakteristiku.

Zbog toga su odlučili provesti još jedno ispitivanje, ovaj puta na 1 600 djece između 4 i 5 godina. Provjeravalo se na koji način djeca dolaze do inovativnih ideja kojima rješavaju probleme.

Rezultati koje su dobiti ukazuju na to da se 95% djece može svrstatati u kategoriju genija prema načinu na koji funkcionira njihova mašta.

No kada je pet godina kasnije dr.Land ponovio eksperiment na istoj djeci, postotak je pao za zabrinjavajućih 30%. Do njihove 15. godine dječja kreativnost drastično se smanjila. Kod odraslih ona iznosi svega 2%.

Kako je to moguće?

Dr.Land tvrdi da je sve počelo industrijalizacijom. Gradili smo tvornice pa je postalo potrebno imati ljude koji bi u njima radili. Zato smo počeli graditi i tvornice za ljude - škole.

Škole u potpunosti onemogućavaju našem mozgu da razmišlja slobodno, mašta i izražava se kreativno. One nas prisiljavaju da razmišljamo na isti, unaprijed određeni i propisani način. Naučeni smo kritizirati sve što je drugačije, što se ne uklapa u kalup u koji smo se prisiljeni uklopiti.

Dr. land upozorava da se takav sustav mora promijeniti prije nego što postane prekasno. Potrebno je uvježbavati kreativnost, maštu i sanjarenje jer su upravo na taj način nastali sve najveći izumi danas poznati ljudskom društvu.

Sve počinje od ideje, a kako bismo dobili ideju, najprije trebamo naučiti maštati o tome da budemo drugačiji od drugih.

Piše: Andrea Holi
30.01.2018. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/skole-su-tvornice-ljudska-bica/110001/