« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
STVARNO?

Škakljanje nam čuva zdravlje

Gotovo da smo sigurni da nikad niste razmišljali o tome da učinci škakljanja mogu nadići smijeh, ali to je istina - od škakljanja profitira i fizičko i mentalno zdravlje

Škakljanje je odlična stvar
Škakljanje je odlična stvar (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

škakljanje

,

druženje

Škakljanje je jedan od činova intimnosti koji ćemo rijetko primjeniti prema ljudima koje ne poznajemo stvarno dobro - obično to radimo s djecom kad su mala i s osobom koju volimo, rjeđe s dobrim prijateljima jer u odrasloj dobi polako dobiva i seksualne konotacije.

No, gotovo da smo sigurni da nikad niste razmišljali o tome da učinci škakljanja mogu nadići smijeh, ali to je istina - od škakljanja profitira i fizičko i mentalno zdravlje.

Najvažnija funkcija škakljanja je zapravo psihološka, jer se radi o jednoj vrsti društvenog zbližavanja s drugima, što je zaključio još Charles Darwin eksperimentirajući sa škakljanjem na mladim čimpanzama, a naknadno je potvrđeno od strane psihologa i za ljude.

Tako pedijatri potiču roditelje da se škakljanjem zbližavaju sa svojom djecom, naravno do određene granice jer škakljanje može postati i neugodno ako se pretjera.

Vjerovali ili ne, nedavna su istraživanja pokazala da škakljanje može pomoći organizmu u savladavanju problema s kontrolom fizioloških potreba, jer neki završeci živaca na tabanima stimuliraju sakralni pleksus koji kontrolira većinu aktivnosti zdjelice. 

Uz to, škakljanje po stopalima može pomoći osobama s ravnim tabanima stimulirajući mišiće koji će smanjiti taj problem, a može se koristiti i kao - lijek protiv štucanja.

Naravno, ne smijemo zaboraviti blagotvoran učinak smijeha koji smanjuje stres i potiče izlučivanje endorfina, hormona sreće.

Stoga, kad ne znate što bi sa sobom - poškakljajte neku blisku osobu, bit će zabavno i vama i njoj, a možda joj pritom i pomognete.

07.05.2017. 15:44:00
Novi komentar
nužno
nužno