« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ukusan lijek

Sastojak curryja liječi rak

Znanstvenici iz britanskog Corka otkrili su da začin uništava stanice raka grla, a ima i druga ljekovita svojstva

(Corbis)
Više o

curry

,

kurkumin

,

turmerik

Novo otkriće britanskih znanstvenika obradovat će ljubitelje indijske hrane. Naime, kurkumin koji se nalazi u začinu turmeriku koji je sastavni dio curryja može uništiti stranice raka.

Za kurkumin već se dulje vrijeme zna da ima ljekovitu snagu i već se ispituje kao mogući lijek za artritis i demenciju.

Nova ispitivanja koja provodi Institut za rak iz Corka pokazuju da turmerik može uništiti stanice raka grla u laboratoriju što će liječnicima pomoći razviti novi način liječenja.

Dr Sharon McKenna i njen tim koji je zaslužan za otkriće kažu da znanstvenici već dulje vremena znaju za ljekovita svojstva kurkumina, ali da ovo otkriće potvrđuje da on može oporaviti oštećene stanice.

S obzirom na to da je učestalost pojave raka grla narasla za više od 50% u posljednjih 35 godina, ona se povezivala s povćanim brojem rizičnih faktora kod populacije kao što su debljina, alkoholizam i refluks pa je pronalazak načina prevencije ove bolesti (koja je šesti najsmrtnonosniji rak) izuzetno važan.  

Ovaj čudotvorni prirodni lijek već je poznat kao pomoć u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože,. On smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te spriječava razvoj Alzheimerove bolesti.

On također regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju, stoga navalite na indijsku hranu i uključite ovaj začin u svakodnevnu prehranu. On odlično paše uz rižu, dinstano i kuhano povrće, može se staviti u smjesu za palačinke...

28.10.2009. 10:29:10
Novi komentar
nužno
nužno