« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Gen p16

Glodavcima protiv raka

Istraživači su otkrili zašto su glodavci bizarnog izgleda jedine poznate životinje koje nemaju rak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

Rak

,

glodavci

,

golokrtičasti štakor

To otkriće jednog bi dana moglo pomoći u borbi protiv raka kod ljudi. Naime, golokrtičasti štakor živi 30-tak godina, što je dovoljno vremena da se neke stanice razviju u maligni tumor.

No, biolozi sa Sveučilišta Rochester u New Yorku otkrili su kako životinja posjeduje gen p16, koji kancerogene stanice čini ˝klaustrofobičnima˝, a to zaustavlja njihov razvoj u maligni tumor.

Efekt gena p16 toliko je jak da kada su znanstvenici mutirali stanice kako bi potaknuli stvaranje tumora, nisu postigli gotovo nikakvu promjenu, dok su regularne mišje stanice postale potpuno kancerogene.

˝Vjerujemo kako smo otkrili razlog zašto golokrtičasti štakori nemaju rak, i doista je iznenađujuć. Još uvijek je rano spekulirati o implikacijama, no ako se efekt gena p16 može simulirati kod ljudi, možda smo pronašli način kako zaustaviti rak prije nego se uopće i počne razvijati˝, objašnjava voditeljica istraživanja, dr. Vera Gorbunova.

Golokrtičasti štakori čudne su životinje nalik miševima koje žive pod zemljom. Za razliku od ostalih sisavaca, njihova zajednica sastoji se od kraljice i radnika što više podsjeća na insekte nego na glodavce. Životinje žive neobično dugo za male glodavce, i unatoč opsežnom proučavanju do sada još nije otkriveno maligno oboljenje u toj vrsti. Dodatnu misteriju potencira činjenica da golokrtičasti štakor jako sporo stari sve do perioda pred sam kraj života.

27.10.2009. 14:59:17
Novi komentar
nužno
nužno