« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
MA DA?

San nas pomlađuje, ne samo izvana

Najveći je rizik u onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo je srce od njihove biološke dobi starije pet godina

Zdrav san je važan
Zdrav san je važan (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

zdravlje srca

San je izuzetno važan za zdravlje, a tome najbolje svjedoče rezultati istraživanja - osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke dobi, a oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi kalendarski trebalo biti. 

Najveći je rizik u onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo je srce od njihove biološke dobi starije pet godina. 

- Dulja razdoblja s nedovoljno sna imaju negativne učinke na više tjelesnih sustava, uključujući kardiovaskularni. Analize su pokazale značajnu poveznicu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i gojaznosti - rekao je glavni autor studije Quanhe Yang, viši znanstvenik Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Srčana dob definira se kao predviđena starost kardiovaskularnog sustava neke osobe temeljena na faktorima rizika. U znanost je uvedena 2008. godine.  

- Razlika između procijenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe naziva se 'prekoračenjem srčanih godina' i što je ono veće, veći je rizik od razvoja bolesti srca - kaže Yang. 

Primjerice, ako 40-godišnji muškarac, temeljeno na njegovima faktorima rizika, ima procijenjenu starost srca od 44 godine, prekoračenje njegove srčane dobi iznosi četiri godine. 

- To znači da mu je srce četiri godine starije nego što bi trebalo biti. Koncept 'srčanih godina' služi nam da pojednostavimo rizik za srčano oboljenje i tako ga lakše iskomuniciramo - objašnjava Yang.

Idealno je spavati sedam sati

Yang i kolege analizirali su podatke 12.755 osoba u dobi od 30 do 74 godina u razdoblju od 2007. do 2014. i po trajanju sna podijelili ih u pet skupina. Oko 13 posto spavalo ih je pet sati ili manje, 24 posto spavalo je šest sati, 31 posto sedam sati, 26 posto osam sati, a pet posto devet sati ili više. 

Starost srca izračunali su im uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika. 

- San koji je prekratak ili predug povezan je s povećanim rizikom. Najmanji je rizik u onih koji spavaju sedam sati - rekao je Yang agenciji Reuters. 

02.02.2019. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno