« Žene
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PREVENCIJA

San i tjelovježba protiv raka

Žene koje su najintenzivnije vježbale imale 25 posto manji rizik za rak od onih koje su vježbale vrlo malo

Svakodnevno vježbanje smanjuje rizik kod žena
Svakodnevno vježbanje smanjuje rizik kod žena (Arhiva)
Više o

tjelovježba

,

spavanje

,

borba protiv raka

,

lijek protiv raka

,

prevencija raka

Redovita tjelovježba može znatno smanjiti rizik za rak kod žena, ali nedostatak sna može poništiti korist koju donosi sport, pokazala je studija.

Dugoročna studija u kojoj je sudjelovalo 6000 ispitanica pokazala je da su žene koje su najintenzivnije vježbale imale 25 posto manji rizik za rak od onih koje su vježbale vrlo malo. No među najmlađim sportašicama, one koje su spavale manje od sedam sati na noć imale su za 47 posto veći rizik za rak od onih koje su redovito dovoljno spavale.

"Tjelesna aktivnost uvijek se povezivala sa smanjenim rizikom za rak", rekao je glavni autor studije James McClain, stručnjak za prevenciju raka iz Nacionalnog instituta za borbu protiv raka.

No "premalo sna, kako se čini, ima suprotan učinak... na nekoliko hormonskih i metaboličkih parametara pa smo zato proučavali kako san utječe na povezanost tjelesne aktivnosti i rizika za rak", rekao je.

Još se ne zna točno zašto tjelesna aktivnost smanjuje rizik za rak, ali znanstvenici pretpostavljaju da su uzrok tome tjelesna težina, razina hormona i imunitet koji su povezani s tjelesnom aktivnošću. Znanstvenici ne znaju točno objasniti ni povoljan učinak sna na zdravlje, premda se nedostatak sna često povezuje s povećanim rizikom za srčane bolesti, pretilost i dijabetes.

05.05.2012. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno