« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Ružmarin je pravo čudo prirode

Obično ga dodajete kao začin raznim jelima ili kao dodatak čaju, ali ružmarin je vrlo moćna biljka koja pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju na brojne načine

Čudesan miris
Čudesan miris (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

tijelo

,

ružmarin

,

duša

Ružmarin nije samo začin, najčešće uz janjetinu, već supernamirnica koja ima brojna ljekovita svojstva, piše Mind Body Green.

Kroz povijest ljudi su ružmarin koristili za jačanje pamćenja. Čak je i slavni Shakespeare pisao o njemu u Hamletu.

I danas se smatra da ružmarin pomaže pamćenju, ali pojedina istraživanja ukazuju na to da ima pozitivan efekt na bolje raspoloženje i razinu stresa.

Poboljšava raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod krooničnim stresom dali su ekstrakt ružmarina i otkrili da ima antidepresivni efekt.

>> Ružmarin je fantastičan za pamćenje >>

Znanstvenici vjeruju kako razlog leži u činjenici da biljka ima protuupalna svojstva i da pomaže u ublažavanju upalnih procesa u predjelu mozga koja se zove hipokampus, ali i u crijevima.

Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju povezati zdravlje crijeva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom.

Ružmarin utječe na endokanabinoidni sustav

Riječ je o glavnom regulatornom sustavu u našem tijelu koji je odgovoran za način na koji živčane stanice komuniciraju.

>> 5 dobrobiti ružmarina >>

On regulira procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog pritiska, metabolizma, tjelesne temperature i mnogih drugih procesa.

Ružmarin sadrži spoj koji se vezuje za receptore kanabinoida. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezivanje za receptore smanjuje utjecaj reakcije organizma na stres.

06.08.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno