« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
SAVJETI

Riješite se stresa tabletom - prirode

Ako živimo u gradu, park između zgrada je priroda. Ili bilo koje mjesto na kojem raste drvo imat će učinak

Dosta je dvadesetak minuta
Dosta je dvadesetak minuta (Arhiva)
Više o

stres

,

šetnja

,

kortizol

Šetnja je odlična za zdravlje, no ne samo s fizičke strane - jednako kvalitetno rješava nas stresa i radi prava čuda za naš organizam.

Naime, studija provedena na Sveučilištu u Michiganu pokazala je da nas kratka šetnja prirodom čuva od štetnih posljedica stresa. Znanstvenici su tih 20 minuta nazvali "tabletom prirode", a dokazali su da osjetno smanjuje razinu kortizola u krvi.

Zamolili su ispitanike da najmanje tri tjedna svakodnevno šetaju po deset ili više minuta. Prije i nakon šetnje uzeli su im bris sline i iz nje izmjerili hormon stresa, odnosno kortizol. 

Pokazalo se da je nakon desetominutne šetnje razina ovog hormona u tijelu snižena za deset posto, a što je šetnja dulja, stresa je manje.

"Ispitanici su bili slobodni izabrati vrijeme u danu kad će šetati, duljinu šetnje i mjesto", kaže voditeljica studije dr. Mary Carol Hunter. "Ispitanicima smo dozvolili da sami biraju mjesto, vrijeme, duljinu šetnje kako bismo odredili koliko je zapravo dovoljno i dokazali kako nije važno kada i gdje šetate, već da samo šetate. To je vrlo bitno u kaotičnom vremenu u kojem živimo, u kojem su nam rasporedi pretrpani", objašnjava znanstvenica. 

Prirodu svatko od nas drugačije doživljava.

Ako živimo u gradu, park između zgrada je priroda. Ili bilo koje mjesto na kojem raste drvo imat će učinak. 

Tijekom šetnje ispitanicima nije bilo dozvoljeno da rade tjelesne vježbe, idu na društvene mreže, koriste internet, obavljaju poziverazgovaraju s nekim. Čak nisu smjeli niti čitati.  Također, "tableta prirode" trebala je biti konzumrana dok ima danjeg svijetla. 

Kristalno je jasno da je opuštanje jako bitno za zdravlje. Čak i deset minuta dnevno provedenih u prirodi čini razliku. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology. 

10.05.2019. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.05.2019. 19:58
    šetnja je spas
Novi komentar
nužno
nužno