Recepti za dvotjednu dijetu
Donosimo vam recepte za novu zdravu dvotjednu dijetu, ali slobodno ih probajte i bez toga.
Bez pretjeranog uvoda, donosimo vam fine i ukusne recepte dvotjedne dijete nutricionistice Fione Kirk. Recepti su zdravi i lako se spremaju, a mogu se davati i djeci koja ne vole povrće kao dio obroka. Dobar tek i javite nam rezultate!
Sok za brzi fix
Izvadite svoj multipraktik, vrijeme je i da ta spravica koja još od vjenčanja čami u kutiji dobije svoje mjesto u kuhinji.
Stavite nekoliko kockica leda, šalicu hladne vode i dodajte voće po vlastitom izboru izrezanom na komadiće koje vaš blender podnosi. Vrtite dok sve ne bude pitko.
Kad se malo osokolite možete dodati i začine, iscijeđeni sok, okuse - eksperimentirajte, bit ćete oduševljeni. Želite li da sve bude rjeđe dodajte više vode, a volite li smoothie tip pića, samo sve dodatno prošejkate bez dodavanja vode.
Nekoliko kombinacija za početak:
-jabuka, malina, grožđe, sok od naranče
-grejp, ananas, mango
-mandarine/ naranče, jagode, banane
Sve možete kombinirati prema sezoni voća koja je trenutno, onog što imate u kući i što volite.
Goveđa juha/gulaš s ječmom
Ispecite 250 grama tanko izrezanog odreska na maslinovom ulju, dodajte dvije žličice balsamiKa i Worcestershire umaka. Miješajte dok tekućina ne ispari. Dodajte omanji luk, mrkvu i celer, sve sitno nasjeckano, pospite ružmarinom, pokrijte i pustite na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte 500ml temeljca od povrća (ili vode) i proključajte sve zajedno. Dodajte 75 grama ječma, šaku nasjeckanog peršina te sve miješajte dok se ječam ne skuha. Dodajte sol i papar po želji.
Ako želite gustu juhu umak malo izblendajte, ili ga pustite kao gulaš.
Ljuti papar i slatki krumpir
Ugrijte žličicu maslinovog ulja na teflonskoj tavi, dodajte sitno nasjeckano jedan mali luk, jedan češanj češnjaka, stabljiku celera, tri male paprike (crvenu, žutu, i zelenu), te mali slatki krumpir (batat), oguljen i izrezan na kockice. Kuhajte dok povrće ne omekša, dodajte sitno nasjeckanu rajčicu (ili malo koncentrata ako nemate svježu), malu žličicu čilija i 500ml povrtnog temeljca. Prokuhajte i putite 5 minuta, smiksajte sve do glatke teksture za gustu juhicu.
Piletina i povrće
Poširajte dva manja komada pilećih prsa 6 minuta u 500ml povrtnog temeljca. Zatim izvadite iz tave, pokrijte i dokuhajte piletinu oko 15 minuta. U međuvremenu nasjeckajte manji luk, češanj češnjaka, dvije male mrkve stabljiku celera te sve to omekšajte dinstajući na žličici maslinovog ulja 8-10 minuta.
Dodajte tekućinu iz piletine i prokrčkajte zajedno s povrćem sve dok ne bude mekano. Nasjeckajte piletinu i stavite ju u juhicu te pospite sve šakom fino nasjeckanog svježeg peršina.
Špinat i potočarke
Izdinstajte jedan mali luk, krupnije nasjeckan na žličici maslinovog ulja dok ne omekša. Dodajte 500 ml povrtnog temeljca i jednu žličicu zobene kaše. Pirjajte 10-15 minuta. Dodajte pola vrećice špinata i toliko svježih potočarki. Ponovno zakuhajte i promiksajte blenderom dok ne dobijete gustu juhu. Začinite po želji, a možete kapnuti i malo limunovog soka za ekstra okus.
Začinjene kozice
Prodinstajte sitno nasjeckani luk u malo sezamovog ulja dok ne omekša. Dodajte žličicu kurkume, dva istučena češnja češnjaka, naribajte oko 2 cm svježeg đumbira te dodajte 2 žličice čili pahuljica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete ravnomjernu pastu. Dodajte 400 grama sitno nasjeckane rajčice ili konzervirane rajčice i kuhajte dok ne postane sve ružičasto. Prije serviranja dodajte malo manje masnog vrhnja.
Pureći burger
250 grama mljevenog purećeg mesa stavite u zdjelu s malo timijana te naribane limunove korice, posolite i popaprite. Izmješajte sve i oblikujte dvije pljeskavice. Pustite da malo odstoji. Za to vrijeme pomiješajte 100 grama oguljene i na kockice izrezane, skuhane cikle sa sokom od limuna, pola malog nasjeckanog crvenog luka, 1 žlicu sitno nasjeckanog peršina, žličicu maslinovog ulja te jednu žličicu senfa.
Burgere roštiljajte oko 6 minuta za svaku stranu i poslužite s ciklom i zelenom salatom.
JELOVNIK:
Dan 1.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Mali paketić neslanih oraščića
Ručak: Goveđa juha s ječmom, salata
Popodne: sjeckano tvrdo kuhano jaje
Večera: Losos na brzo - pospite odrezak lososa s malo ulja i roštiljajte na umjerenoj toplini sedam do osam minuta po strani. Pospite octom balsamikom ili sokom od limuna.
Dan 2.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Zobene pahuljice, ili kolačić, s lososom i krastavcima
Ručak: Ljuto slatka juha od papra i batata, salata
Popodne: Pločica od žitarica
Večera: Piletina na brzo - na pari napravite pileća prsa, potrebno vam je 10- 15 minuta. Polijte pesto umakom ili maslinovim uljem te malo progrilajte za bolji ukus.
Dan 3.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Sirovo baby povrće s humusom
Ručak: Goveđa juha s ječmom, salata
Popodne: Kuhano jaje i šunka
Večera: Umak od rajčice ili juha sa špinatom
Dan 4.
Zajutrak: Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Hladna kuhana piletina, rajčice i oraščići
Ručak: Juha od graška i metvice - u povrtni temeljac dodajte 250 grama smrznutog graška, pirjajte dok ne omekša, dodajte 6 listova zelene salate te šaku metvice, sve pirjajte još nekoliko minuta. Smiksajte u blenderu.
Popodne: Sirovo baby povrće
Večera: Začinjene kozice
Dan 5.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Salata od tri grahorice
Ručak: Sirovo baby povrće sa svježim sirom
Popodne: Malo pakiranje oraščića
Večera: Brza janjetina - začinite janjeći odrezak s limunovim sokom, prstohvatom cimeta i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 4 minute sa svake strane ako volite ružičasto, a malo duže ako voite pečenije meso. Prije serviranja prelijte odrezak s malo svježe iscijeđenog narančinog soka pomiješanog s čilijem. .
Dan 6.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Masline s malo feta sira ili punjene masline
Ručak: Juha o špinata, salata
Popodne: Malo pakiranje arašida
Večera: Brza svinjetina - pomiješajte 1 žlicu maslaca sa slatkim čilijem, začinite paprom i namažite jednu stranu svinjskog nemasnog fileta. Pecite na umjerenoj vatri oko minute, okrenite meso, namažite drugu stranu i pecite još 2 minute. Poslužite s komadićima jabuke i svježim korijanderom ili mentom.
Dan 7.
Zajutrak : Svježe voće, voćni sok (cijeđeni), smoothie
Doručak: Sirovo baby povrće
Ručak: Juha od piletine i povrća, salata
Popodne: Štapići od celera s malo maslaca od oraha (ili obični orasi ako nemate maslac)
Večera: Pureći burger.
Ako ste gladni da ne možete zaspati, pomozite si s nekoliko žlica svježeg sira, žlicom meda, ili kašom, ali toga se ne smijete prejedati.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar