« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
NAPOKON

Razvijen novi superantibiotik

Američki i njemački znanstvenici razvili su novi antibiotik koji kod miševa uspijeva izliječiti i vrlo jake infekcije, ne nailazeći pritom na presnažan otpor bakterija

Novi antibiotik radi sjajno
Novi antibiotik radi sjajno (Arhiva)
Više o

antibiotici

,

tuberkuloza

,

MRSA

,

superantibiotik

Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e (meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) i turberkuloze za što se danas koristi kombinacija lijekova koji često imaju štetne nuspojave.

"Otkriće novoga sastojka obećava i daje nam nadu da ćemo s uspjeti uhvatiti u koštac s brojnim patogenim bakterijama", rekla je Kim Lewis, profesorica na američkom Northeastern University.

Lewis je surađivala sa znanstvenicima s njemačkog sveučilišta u Bonnu, a rezultate istraživanja je objavio časopis Nature.

Njezina suradnica dr. Tanya Schneder objasnila je da novi antibiotik spada u novu generaciju lijekova koji uspijevaju uništiti bakteriju na način da potpuno razbiju njezine stanične stijenke, što omogućuje prodor supstancije u bakteriju.

Otpornost bakterija na antibiotike može biti njihova prirodna osobina ili je stječu tijekom razvoja - mutacijom vlastite DNK ili stjecanjem gena rezistencije od drugog izvora.

One se razmnožavaju vrlo brzo zbog čega se i brzo prilagođavaju novim uvjetima i opasnostima, među kojima su i antibiotici.

Razvijaju obrambene mehanizme često mijenjajući i strukturu u vlastitoj stanici na koju se veže antibiotik.

Superbakterije razvijaju rezistentnost na način da razbiju molekulu antibiotika i učine je bezopasnom ili promijene staničnu opnu tako da antibiotik više ne može prodrijeti u unutrašnjost stanice.

09.01.2015. 12:50:00
Novi komentar
nužno
nužno