objavljeno 09.01.2015. 12:50:00
NAPOKON

Razvijen novi superantibiotik

Američki i njemački znanstvenici razvili su novi antibiotik koji kod miševa uspijeva izliječiti i vrlo jake infekcije, ne nailazeći pritom na presnažan otpor bakterija

Novi antibiotik radi sjajno
Novi antibiotik radi sjajno (Arhiva)

Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e (meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) i turberkuloze za što se danas koristi kombinacija lijekova koji često imaju štetne nuspojave.

"Otkriće novoga sastojka obećava i daje nam nadu da ćemo s uspjeti uhvatiti u koštac s brojnim patogenim bakterijama", rekla je Kim Lewis, profesorica na američkom Northeastern University.

Lewis je surađivala sa znanstvenicima s njemačkog sveučilišta u Bonnu, a rezultate istraživanja je objavio časopis Nature.

Njezina suradnica dr. Tanya Schneder objasnila je da novi antibiotik spada u novu generaciju lijekova koji uspijevaju uništiti bakteriju na način da potpuno razbiju njezine stanične stijenke, što omogućuje prodor supstancije u bakteriju.

Otpornost bakterija na antibiotike može biti njihova prirodna osobina ili je stječu tijekom razvoja - mutacijom vlastite DNK ili stjecanjem gena rezistencije od drugog izvora.

One se razmnožavaju vrlo brzo zbog čega se i brzo prilagođavaju novim uvjetima i opasnostima, među kojima su i antibiotici.

Razvijaju obrambene mehanizme često mijenjajući i strukturu u vlastitoj stanici na koju se veže antibiotik.

Superbakterije razvijaju rezistentnost na način da razbiju molekulu antibiotika i učine je bezopasnom ili promijene staničnu opnu tako da antibiotik više ne može prodrijeti u unutrašnjost stanice.

09.01.2015. 12:50:00
http://m.metro-portal.hr/razvijen-novi-superantibiotik/89455/