« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
BAREM NEŠTO

Jeftiniji lijekovi od Nove godine

Promjena stope poreza na neke lijekove s 35 na 5 posto srušit će cijene i olakšati određenim kategorijama bolesnika nabavku potrebnih lijekova

Nekima će biti lakše do lijekova
Nekima će biti lakše do lijekova (FreeDigitalPhotos)
Više o

lijekovi

,

porez

,

niže cijene

Pomoćna sredstva i lijekovi koji se izdaju na liječnički recept, a moraju se plaćati, od nove su godine jeftiniji. Stopa poreza na njih, naime, znatno je snižena. Za neke kategorije građana, odnosno bolesnika uštede na lijekovima na godišnjoj bi razini mogle biti znatne. 

Lijekovi koji su registrirani da se izdaju samo na liječnički recept, a koji nisu na listi HZZO-a, znači lijekovi koje pacijent mora po preporuci liječnika kupiti od ove godine imaju porez od 5%, rekla je Silvana Jager, ravnateljica Ljekarne Jadran. 

Do sada je taj porez iznosio 35%, a među lijekovima koji su pojeftinili nalaze se, primjerice, oni za poboljšanje cirkulacije i kontracepcijska sredstva. 

Pojeftinjenje se odnosi i na sredstva koja se upotrebljavaju pri erektilnoj disfunkciji, a ti će preparati na zadovoljstvo muškog dijela građanstva biti jeftiniji od 40 do 60 kuna po kutiji.

08.01.2015. 16:58:00
Novi komentar
nužno
nužno