« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana
UPS!

Radne navike koje vas vode u depresiju

Depresija je mentalno zdravstveno stanje koje se može očitovati kao vidljiva tuga i iscrpljenost, ali se često može pojaviti i na načine koje ne bismo očekivali

Pripazite!
Pripazite! (Arhiva)
Više o

depresija

,

posao

,

apatija

Trajni osjećaj beznađa, smanjeni užitak u aktivnostima, gubitak ili dobivanje na težini, poremećaji spavanja, umor, osjećaj bezvrijednosti ili poteškoće s koncentracijom simptomi su depresije, otkriva psiholog Ryan Howes.

Garcia, Howes i socijalna radnica Alicia Velez naveli su pet radnih navika koje su uobičajeni znakovi prikrivene depresije.

Gubite motivaciju ili interes za posao u kojem ste uživali - postoji razlika između jednokratnog dosadnog zadatka i zabrinjavajućeg obrasca apatije. Garcia savjetuje da pokušamo primijetiti promjene u tome kako se osjećamo u vezi s poslom koji nam je prije predstavljao zadovoljstvo. "Možda ćete primijetiti da samo buljite u svoj ekran, pretvarate se da ste zauzeti ili radite sve osim onoga što trebate", objasnila je.

Imate ispade bijesa na poslu - "Depresija vas može učiniti razdražljivima", upozorava Garcia. Ako nas svaka mala smetnja ometa na poslu, to bi mogao biti signal da dublje istražimo uzrok. Osobe s depresijom suočavaju se sa simptomima otvorene ili potisnute ljutnje te mogu svoje kolege učiniti metom svog bijesa.

Izbjegavate kolege s posla - način na koji komuniciramo sa suradnicima na poslu može nam pomoći da shvatimo je li u pitanju samo loš dan ili nešto ozbiljnije. Velez ističe da su povlačenje od kolega i izolacija dva česta znaka depresije. "Ovo može izgledati kao da je netko tko je prije aktivno sudjelovao na sastancima, sada tiši, sjedi u stražnjem dijelu sobe ili čak u potpunosti propušta sastanak. Možda zaposlenik više ne sudjeluje u radnjama izvan radnog mjesta ili radnim satima nakon posla. On ili ona mogli bi pronaći načine da izbjegnu interakciju s kolegama ili menadžerima", objasnila je. U ekstremnim primjerima, osoba koja pokazuje ovakva ponašanja može imati problema na poslu i biti u opasnosti od gubitka posla, što također može rezultirati ciklusom srama i krivnje, napominje Velez.

Radite više nego inače kako biste izbjegli odlazak kući - depresija za svakoga može izgledati drugačije. Neki suradnici možda nikada neće pogoditi da se borimo s depresijom jer još uvijek funkcioniramo kao vrijedan, pouzdan zaposlenik. "Za uspješne profesionalce koji su karijeru izgradili zahvaljujući postignućima i priznanjima na poslu, depresija bi mogla izgledati aktivnije", ističe socijalna radnica Alicia Velez. Tvrdi da pohvale i priznanja na poslu pomažu takvim ljudima da se osjećaju bolje.

Stalno propuštate rokove i sastanke - ako predaja posla na vrijeme ili čak dolazak na posao postaju svakodnevna borba, to također može biti simptom depresije, kaže Howes. "Poznavao sam nekoga tko je uživao u svom poslu, bio je aktivno uključen u svoje projekte i imao je puno kontakta sa svojim suradnicima. Kad je postao depresivan, počeo je kasniti na posao. Osim toga, kasnio je s rokovima, prestao je ići na ručkove s kolegama i postao je vrlo kritičan prema sebi i kolegama", podijelio je psiholog. Kaže da su sve te promjene primijetili njegovi kolege i šefovi koji su mu se obratili i potaknuli ga da potraži pomoć. Srećom, jest, a kombinacijom promjene prehrane i spavanja, početka terapije i dobivanja recepta za antidepresiv, osjećao se bolje u roku od nekoliko mjeseci.

Ako vidite da neke od ovih simptoma već imate, javite se svom liječniku da vas uputi kamo dalje... trebali bi, stvarno.

29.02.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno