« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 19 dana
SAVJETI

Quinoa - mala zrna, velike dobrobiti

Ova mala zrna nude mnoge prednosti za zdravlje i čine se kao obavezan dodatak svakoj uravnoteženoj prehrani

Mljac!!
Mljac!! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

quinoa

,

kvinoja

Unatoč svojoj relativno skromnoj veličini, quinoa (izgovara se "kinova") se ističe kao moćna superhrana koja je zadnjih godina stekla sve veću popularnost diljem svijeta. Ovaj jestivi članak će istražiti neke od ključnih dobrobiti koje quinoa donosi za zdravlje i prehranu te zašto bi svako kućanstvo trebalo uključiti ovo čudo iz prirode u svoju prehranu.

Antioksidansi za zaštitu zdravlja - quinoa je izvor antioksidanata, kao što su flavonoidi i polifenoli, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Oksidativni stres igra ulogu u razvoju mnogih kroničnih bolesti, pa unos antioksidanata ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Bezglutenska alternativa - za osobe koje boluju od celijakije ili imaju netoleranciju na gluten, quinoa je odlična alternativa tradicionalnim žitaricama poput pšenice, ječma ili raži. Quinoa je potpuno bezglutenska, što je čini sigurnom opcijom za one koji moraju izbjegavati gluten.

Bogatstvo nutrijenata - quinoa je pravi dragulj među žitaricama. Iako se često koristi kao žitarica, botanički gledano, quinoa je sjemenka. Ova mala zrna bogata su proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedna šalica kuhane quinoe sadrži značajne količine proteina, vlakana, željeza, magnezija, fosfora, kalija i mnogih drugih hranjivih tvari. Ova kombinacija čini quinou izvrsnim izvorom energije i hranjivih tvari.

Jednostavna priprema - priprema quinoe je jednostavna. Može se kuhati slično kao riža ili tjestenina, a može se koristiti i u raznim receptima, od salata do glavnih jela. Brza priprema čini quinou praktičnom opcijom za sve koji vode užurban način života.

Kontrola tjelesne težine - zbog svojeg visokog sadržaja vlakana i proteina, quinoa može pomoći u kontroli tjelesne težine. Vlakna pružaju osjećaj sitosti, dok proteini pomažu održavanju mišićne mase. Kombinacija ovih faktora može olakšati održavanje zdrave tjelesne težine.

Regulacija šećera u krvi - quinoa ima nizak glikemijski indeks, što znači da sporije podiže razinu šećera u krvi nakon obroka. To je posebno važno za osobe koje pate od dijabetesa ili koje žele održavati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Visoka kvaliteta proteina - jedna od najznačajnijih dobrobiti quinoe je njezin visok sadržaj proteina. Quinoa sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je rijedak pronalazak među biljnim izvorima proteina. Ovo čini quinou potpunim izvorom proteina, što je posebno važno za vegetarijance i vegane. Također, quinoa ne sadrži gluten, pa je odličan izbor za one koji imaju intoleranciju na gluten.

Vlakna za zdravu probavu - quinoa je također bogata vlaknima, koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovitih crijevnih funkcija, smanjujući rizik od konstipacije. Također, konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći u kontroli tjelesne težine i održavanju zdravog kolesterola.

Zdravlje srca - redovito konzumiranje quinoe može doprinijeti zdravlju srca. Ova superhrana bogata je omega-3 masnim kiselinama i fitokemikalijama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također, niska razina zasićenih masti u quinoi čini je zdravom opcijom za srce.

Za kraj, quinoa se ističe kao izvanredan izvor hranjivih tvari i mnogih zdravstvenih dobrobiti. Bez obzira jeste li vegetarijanac, osoba s celijakijom ili jednostavno tražite način da unesete više hranjivih tvari u svoju prehranu, quinoa je odličan izbor. Ova mala zrna nude mnoge prednosti za zdravlje i čine se kao obavezan dodatak svakoj uravnoteženoj prehrani.

13.10.2023. 17:05:00
Novi komentar
nužno
nužno