« Muškarci
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ŠTETAN DIM

Pušenje zaglupljuje muškarce

"Kod 50-godišnjeg pušača utvrđen je isti stupanj kognitivnog nazadovanja kao kod 60-godišnjeg nepušača. Pušenje ima štetan učinak na kognitivno starenje", kažu znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

pušenje

,

nepušači

,

muškarci

,

kognitivne sposobnosti

,

mentalne funkcije

Muškarci koji puše izloženi su opasnosti bržeg slabljenja moždanih funkcija u odnosu na nepušače iste dobi, pokazalo je britansko istraživanje po kojem mentalne sposobnosti pušača odgovaraju mentalnim sposobnostima deset godina starijih nepušača, javlja Hina.

"Kod 50-godišnjeg pušača utvrđen je isti stupanj kognitivnog nazadovanja kao kod 60-godišnjeg nepušača", kazala je Severine Sabia s londonskog University Collegea koja je vodila istraživanje. Ona je dodala da su bolje rezultate imali muškarci koji su prije mnogo godina prestali pušiti.

Britanski su znanstvenici u okviru velikog istraživanja utvrdili da, s druge strane, ne postoji veza između pušenja kod žena i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Istraživanje je pokazalo da je kod muškaraca pušenje povezano s bržim propadanjem mentalnih sposobnosti i već se u dobi od 45 godina mogu javiti prvi oblici poremećaja sličnih demenciji.

"Ovo istraživanje pokazuje da pušenje ima štetan učinak na kognitivno starenje i on se očituje već u dobi od 45 godina", kaže Sabia koja je objavila rezultate u časopisu Archives of General Psychiatry Journal.

To istraživanje još je jedan dodatak velikom broju dokaza o dugoročnoj štetnosti pušenja - navici koju Svjetska zdravstvena organizacija naziva jednom od najvećih prijetnji zdravlju s kojima se svijet ikada suočio.

Pušenje izaziva rak pluća te druge kronične bolesti dišnog sustava, a predstavlja i veliki rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Njezin tim proučio je kroz 25 godina podatke više od pet tisuća muškaraca i nešto više od dvije tisuće žena koje je pratio od srednje životne dobi do starosti. U tom razdoblju više su puta testirane njihove kognitivne sposobnosti.

07.02.2012. 15:51:40
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    07.02.2012. 20:37
    Istina, jedan moj kompić mi se čini sve bedastijim a čul sam da im se i pimpek smanjuje od pušenja a trbuh je sve veči.
Novi komentar
nužno
nužno