« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SAVJETI :)

Psihološki trik za lakše mršavljenje

Budite povremeno popustljiviji prema sebi, makar tijekom vikenda i odaberite dan kada smijete varati

Jednostavan, ali jako učinkovit trik
Jednostavan, ali jako učinkovit trik (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

savjeti

,

trikovi

Mršavljenje je mnogima noćna mora, a jedinim načinom rješavanja viška kilograma smatraju rigorozne redukcijske dijete. One jesu učinkovite, tu nema dileme, no jednako tako nisu za sve - potreban je stvarno koncentriran i snažan um da se možete suočiti s takvim izazovom.

Upravo iz tog razloga mnogi nakon par dana ili tjedana odustanu, a zapravo ne bi trebali - postoji zgodan i učinkovit psihološki trik koji vam može olakšati sve muke i ujedno vas motivirati da ustrajete u samonametnutom režimu prehrane.

Naravno, neki su već pogodili - radi se o cheat day ili cheat meal logici, jednom danu ili obroku kada možete pojesti sve što želite, sve one fine stvari kojih se morate odreći za vrijeme trajanja dijete.

Budite povremeno popustljiviji prema sebi, makar tijekom vikenda i odaberite dan kada smijete varati, odnosno pojesti ono što je zabranjeno ili konzumirati veću količinu hrane nego u danima kada ste kalorijski ograničeni, savjetuju australski znanstvenci. 

Na taj ćete način umiriti psihu koju svakodnevno testirate suzdržavajući se od hrane koja nije na pažljivo isplaniranom dijetalnom jelovniku, smatra voditeljica studije Nuala Byrne. 

Unaprijed isplaniran "cheat obrok" neće naškoditi vašoj dijeti jer od samo jednoga se nećete udebljati, a olakšat će vam prethodno višednevno odricanje od nekih namirnica. 

"Pauziranje" u planiranoj dijeti pomaže u borbi s adaptivnom termogenezom, a ranije su studije pokazale da je ona povezana s povećanim opadanjem TDEE(ukupne dnevne energetske potrošnje pojedinca), iz čega se može zaključiti da funkcionira s ciljem održavanja postojeće tjelesne težine.

TDEE se sastoji od nekoliko komponenti, a najveća među njima je bazalni metabolizam (BMI), odnosno dnevna količina energije koja se troši u stanju mirovanja. Metabolizam je promjenjiv i ovisan o nizu faktora. U fazi gubljenja viška kilograma, razina TDEE-a stalno opada. Naime, gubljenje kilograma rezultira gubljenjem metabolički aktivnih tkiva.

Adaptivna termogeneza je objašnjenje za povećane poteškoće kada je posrijedi nastavak gubljenja kilograma pošto se dosegne određeni plato unatoč niskom kalorijskom unosu te čestom slučaju ubrzanog povratka izgubljenih kilograma nakon prekida s niskokalorijskim unosom.

Dr. Byrne i suradnici zaključuju da osobe koje se drže neke dijete trebaju pokušati rebalansirati potrebe za kalorijama kada dosegnu željenu težinu kako bi i dalje nastavile gubiti kilograme i spriječile pojavu adaptivne termogeneze. 

Upozoravaju da "varanje na dijeti" treba pomno unaprijed isplanirati kako bi ono uistinu poslužilo kao psihološko olakšanje za vrijeme dijete, a da je pritom ne pokvari

10.08.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno