« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BRŽI OPORAVAK

Prozac pomaže i nakon moždanog udara

Kontroverzni lijek protiv depresije, Prozac, prema novijim istraživanjima može pomoći i u oporavku nakon moždanog udara

Prozac
Prozac (Wikipedia)
Više o

lijekovi

,

depresija

,

moždani udar

,

prozac

Prozac, najpopularniji lijek protiv depresije u SAD-u, pomaže i ljudima koji su pretrpjeli moždani udar. Znanstvenici tvrde da pacijenti pomoću njega mogu ponovno vratiti kontrole nad pokretima i živjeti neovisno, prenosi Hina. 

U dosad najvećoj studiji o učinku ovoga tipa antidepresiva na oporavak od moždanog udara francuski su istraživači utvrdili da je Prozac pacijentima koji su doživjeli moždani udar poboljšao rezultate u ispitivanju motoričkih sposobnosti više nego kod onih koji su dobivali placebo.

Moždani udar je najveći uzrok invaliditeta kod odraslih i treći po veličini uzrok smrti u razvijenom svijetu. Nekoliko ranijih manjih pokusa već je ukazalo da uzimanje lijekova poput Prozaca, koji spada u lijekove klase selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI), može poboljšati oporavak motoričkih funkcija nakon moždanog udara.

Prozac je razvila farmaceutska tvrtka Eli Lilly a sada se može nabaviti i u jeftinijoj generičkoj formi kao fluoxetin.

Poboljšanje motoričkih funkcija

Hemiplegia - oduzetost jedne polovine tijela - i hemipareza - slabije izražena oduzetost jedne polovine tijela - su najčešće posljedice nakon moždanog udara i znanstvenici vjeruju kako SSRI mogu pomoći poboljšanje pokreta povećanjem razine moždane kemikalije serotonina u središnjem živčanom sustavu.

U studiji provedenoj između ožujka 2005. i lipnja 2009. i objavljenoj u ponedjeljak u časopisu The Lancet Neurology 118 pacijenata u Francuskoj dobivalo je tri mjeseca ili Prozac ili placebo počinjući između pet i deset dana nakon što su imali moždani udar.

Svi pacijenti su išli na fizioterapiju a njihove motoričke funkcije testirane su na početku pokusa i devedesetog dana njegove provedbe.

Bitno veća poboljšanja motoričkih funkcija zabilježena su nakon tri mjeseca kod pacijenata koji su uzimali Prozac gdje je prosječan rezultat testa poboljšan za 34 boda za razliku od skupine koja je dobivala placebo kod koje je prosječno poboljšanje bilo 24,3 boda.

10.01.2011. 08:02:08
Novi komentar
nužno
nužno