« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DOKAZANO

Protiv moždanog udara borite se sretnim brakom

Muškarci koji žive u sretnom braku imaju čak 64 posto manji rizik od moždanog udara s kobnim posljedicama

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

moždani udar

,

brak

,

muškarci

Na Sveučilištu u Tel Avivu provedeno je istraživanje o povezanosti braka i rizika od moždanog udara. Rezultati studije koji su prikazani na Međunarodnoj konferenciji Američke udruge za moždani udar pokazali su da muškarci koji žive u sretnom braku imaju manji rizik od moždanog udara  s kobnim posljedicama.

Podaci su se počeli skupljati još 1965. i to nad 10.000 muškaraca. Ispitivalo ih se o njihovoj sreću u braku i 34 godine kasnije su se prikupili podaci koliko je ispitanih muškaraca umrlo od moždanog udara.

Pokazalo se da su slobodni muškarci imali 64 posto veći rizik od kobnog moždanog udara nego muškarci koji su bili u braku. Važna je, međutim, i kvaliteta braka. Naime, muškarci koji su živjeli u nesretnim brakovima također su imali 64 posto veće šanse od kobnog moždanog udara nego oni koji su rekli da žive u sretnom braku.

Voditelj studije prof. Uri Goldbourt ipak napominje da su ovi rezultati tek preliminarni i da je istraživanje obuhvatilo samo moždane udare koji su završili smrću, a ne muškarce koji su nakon udara preživjeli.

Ipak, pokazalo se da sreća u braku sigurno barem djelomično utječe na zdravlje muškaraca i smanjuje rizik od moždanog udara s kobnim posljedicama.

10.04.2010. 16:24:00
Novi komentar
nužno
nužno