Prošetajte malo nakon ručka
Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dvije minute može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
Najbolje vrijeme za odlazak u šetnju unutar 60 do 90 minuta nakon jela. U tom periodu razina šećera u krvi je na vrhuncu.
Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.
Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje već imaju dijabetes ili visoki krvi tlak. Hodanje, ali i stajanje mogu pozitivno utjecati na razine glukoze.
Naime, nakon obroka u krvotok se otpušta glukoza što rezultira malim porastom razine šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje razine šećera je ključno je u upravljanju dijabetesom, a uz aktivni angažman mišića tijekom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.
Bolji protok krvi ključan je pak za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim krvožilnim sustavom. Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin koji pomaže boljem snu, reguliranju apetita, potiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje.
Što reći osim - prošetajte malo...
Novi komentar