« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
Hi-Tech

Programirani ritmovi s ljudskom dušom

Tehnologija i glazba postali su nerazdvojni suradnici. Ipak, za skladati kvalitetnu pjesmu nije dovoljno samo znati raspored tipki na tipkovnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

elektronska glazba

,

Kraftwerk

Stvarati glazbu nikad nije bilo lakše. Barem se tako čini... Dok je nekima to samo ‘stiskanje tipkovnice’, drugi smatraju da je riječ o umjetnosti, pa čak i filozofiji. Računala su u glazbu, kao uostalom i u sve ostalo, unijela revoluciju. Svi instrumenti, posebni efekti, zvukovi prirode i još mnogo toga nalazi se na hard disku, no stvar ipak nije tako jednostavna. Elektronski glazbeni talenti od svojih se amaterskih kolega razlikuju po jednoj bitnoj stvari koja je bila važna od samog početka stvaranja glazbe - pjesme i dalje moraju imati dušu, makar nastajale u običnoj ‘kanti’ prepunoj umjetne inteligencije.

Hiperprodukcija svih mogućih glazbenih stilova još uvijek je dovoljno agresivna da razliku između ‘velikih’ i ‘malih’ učini nevidljivom. Stoga se na području eksperimentalne elektronike, primjerice, grupa Kraftwerk još uvijek smatra vrhom vrhova, iako je svoju glazbu stvarala, i prije tridesetak godina i to na računalima koja su danas muzejski primjerci.

KraftwerkNjemačka grupa proizašla iz kraut-rocka sedamdesetih, revoluciju na svjetsku scenu unijela je  uporabom sintesajzera i programiranih ritmova. 

Njihova kreativna svježina i glazbena aktualnost natjerala je slavne Nijemce da se prije nekoliko godina nanovo okupe i predstave svoje umijeće novim generacijama poklonika. Fotografija prikazuje članove benda na nedavnom festivalu Coachella, gdje su bili glavne zvijezde festivala. Statični, naizgled nezainteresirani i skamenjeni ispred svojih laptopa, uspjeli su proizvesti toliko uzbuđenja u jednosatnom nastupu, a samo su ‘stiskali po dugmadima’.

Glazba i računala ostat će nepovratno povezani, no kakva ih zajednička iskustva očekuju u budućnosti, zasad je neizvjesno. No, jedno je sigurno - koliko god tehnologija napredovala, a glazbeni se ukusi mijenjali, za skladanje dobre pjesme ipak treba imati dušu. Bez obzira stiskali mi i dalje po tipkovnici ili izravno iz mozga proizvodili ritmove... 

Piše: Pripremio: Marko Podrug
27.05.2008. 12:40:32
Novi komentar
nužno
nužno