« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

Previše špinata može biti loše za vas

Zdjelica špinata svaki dan neće biti štetna za vaše zdravlje, no jedete li veću količinu špinata svaki dan, on polako može početi negativno utjecati na zdravlje

Ne pretjerujte sa špinatom...
Ne pretjerujte sa špinatom... (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

špinat

Zdrava hrana je sjajna i treba je jesti svakodnevno... no, ne naravno svu stalno, šarajte malo! Recimo, špinat treba konzumirati oprezno, da ne naštetite zdravlju.

Dobra stvar je što se može pripremati na doista različite načine - može se jesti sirov kao salata, može se dodati u smoothie, skuhati u juhi ili s omletom, s rižom umjesto popularnog graška, ali i pripremiti sam na razne načine.

Mnogo je razloga zašto se špinat može zvati superhranom, a među ostalim to je zato što ima malo kalorija, a puno hranjivih tvari koje su dobre za zdravlje. Bogat je esencijalnim mineralima i vitaminima poput kalcija, magnezija, željeza, vitamina A, C i K.

Redovna konzumacija špinata pomaže u smanjenju rizika od raka, kontrolira razine šećera u krvi, održava zdravlje organizma, pomaže u gubitku kilograma i poveća razinu hemoglobina u krvi. Budući da ima vrlo nizak glikemijski indeks, špinat pomaže i u kontroli dijabetesa.

Zdjelica špinata svaki dan neće biti štetna za vaše zdravlje, no jedete li veću količinu špinata svaki dan, on polako može početi negativno utjecati na zdravlje.

Najčešći problemi su sljedeći...

Alergije - ovo lisnato zeleno povrće sadrži histamin, organski spoj koji kod nekih mogu izazvati pseudo alergijske reakcije.

Manjak hranjivih tvari - špinat sadrži oksalnu kiselinu, koja prirodno nastaje u biljkama. Kad količina ove tvari prijeđe uobičajene razine, onda počinje utjecati na sposobnost organizma da absorbira druge minerale. Oksalna kiselina se veže uz cink, magnezij i kalcij što može dovesti do manjka tih minerala.

Probavni problemi - plinovi, napuhnutost i grčevi neki su od probavnih problema koje može izazvati špinat jer je bogat vlaknima.

Trovanje - previše špinata odjednom ili tijekom duljeg vremena može imati toksičan učinak na tijelo.

Stoga, budite oprezni... čak i sa zdravom hranom!

26.01.2022. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.01.2022. 21:29
    Sve umjereno dosta 1 put tjedno ne svaki.dan
Novi komentar
nužno
nužno