« Žene
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
malo pomalo

Pretjerano bavljenje sportom dovodi do neplodnosti

Znanstvenici su otkrili da žene pojačanom tjelovježbom gube previše dragocjene energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

neplodnost

,

tjelovježba

Stručnjaci se slažu kako je određena doza fizičke aktivnosti vrlo dobra za zdravlje pripadnika oba spola no, pretjerano iscrpljivanje tijelu može oduzeti energiju nužnu za uspješno začeće.

Liječnicima je već dobro poznato da vrhunske sportašice nerijetko imaju problema s osnivanjem obitelji, ali čini se kako sve rašireniji pokušaji oblikovanja 'savršenog tijela' imaju isti utjecaj na sve žene.

Naime, žene koje se za vrijeme bavljenja tjelesnom aktivnošću potpuno iscrpe, imaju tri puta veće probleme s plodnošću od žena koje se samo umjereno bave sportom, pokazuje najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu u Norveškoj (Trondheim).

U istraživanju koje je započelo 1984. sudjelovalo je tri tisuće žena čiji je tjedni režim vježbanja bio praćen do 1986. godine.            Deset godina kasnije upitane su o trudnoćama ili pokušajima začeća u tom periodu.

Ukupno 3000 žena podvrgnuto je opsežnim liječničkim pregledima, a ispitivane su i njihove navike bavljenja sportom. Znanstvenike je u prvoj fazi zanimalo koliko često, koliko dugo i koliko intenzivno žene treniraju. Deset godina kasnije ispitanice su u drugoj fazi istraživanja izvijestile o svojoj eventualnoj trudnoći.

"Zaključili smo kako među sudionicama istraživanja postoje dvije grupe koje su pokazale vrlo visok rizik za neplodnost. To su bile žene koje su vježbale gotovo svaki dan i one koje su vježbale do potpunog iscrpljivanja", rekla je Sigridur Lara Gudmundsdottir, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su se problemi javljali pogotovo kod žena mlađih od 30 godina, koje unatoč velikoj želji i nastojanju, u prvoj godini pokušavanja nisu uspjele ostati trudne.

Znanstvenici pretpostavljaju da intenzivan trening ženama oduzima energiju prijeko potrebnu za dovođenje tijela u optimalno stanje kako bi zatrudnjele. Ipak, neplodnost zbog sporta javlja se samo kratkoročno te je većina ispitanica ostala u drugom stanju nakon što je smanjila intenzitet treniranja.

Ženama se stoga savjetuje da odustanu od ekstremne tjelovježbe te da, kao i u svemu u životu, budu umjerene. "Vjerujemo da je pretjerano treniranje za plodnost jednako štetno kao potpuno izbjegavanje bavljenja sportom", zaključila je Gudmundsdottir.


10.11.2009. 20:05:11
Novi komentar
nužno
nužno