« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
STRAŠNO!

Pretilost i dalje hara svijetom

Danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite

Prehrambena industrija namjerno cilja djecu
Prehrambena industrija namjerno cilja djecu (Arhiva)
Više o

djeca

,

pretilost

,

prehrambena industrija

U razdoblju kraćem od jednog naraštaja stopa pretile djece u svijetu dramatično porasla budući da je vrlo malo zemalja provodilo mjere kako bi se zaštitila djeca ili provele preporuke o zdravoj prehrani.

"Naše razumijevanje pretilosti mora se u potpunosti preoblikovati ako želimo zaustaviti i preokrenuti njezinu globalnu epidemiju", kazala je Christina Roberto s Harvarda.

"S jedne strane moramo priznati da pojedinci snose dio odgovornosti za svoje zdravlje, s druge strane da današnja hrana iskorištava ljudsku biološku, psihološku, socijalnu i ekonomsku osjetljivost, olakšavajući im konzumaciju nezdrave hrane", kaže ona.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 39% odraslih u svijetu prošle je godine bilo u kategoriji osoba s prekomjernom tjelesnom masom, a 13% je bilo pretilo. Oko 42 milijuna djece ispod 5 godina imalo je 2013. prekomjernu tjelesnu masu ili je bilo pretilo.

Novi podaci objavljeni u Lancetu sugeriraju da djeca u SAD jedu prosječno 200 kcal dnevno više nego 1970-tih godina.

Tim Lobstein iz Svjetske federacije za pretilost i jedan od istraživača na najnovijim studijama, kaže da danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite.

"Pretila djeca investicija su u buduću prodaju", kaže on

Znanstvenici stoga pozivaju na stroži nadzor i reguliranje međunarodnih propisa o reklamiranju hrane kako bi se zaštitilo zdravlje djece te na reguliranje nutritivne kvalitete hrane u školama.

Također pozivaju na uvođenje poreza na nezdrave proizvode, na subvencije za zdravu hranu za siromašne obitelji te na obvezno označavanje hrane kako bi se industrija natjerala na proizvodnju zdravijih proizvoda.

20.02.2015. 11:24:00
Novi komentar
nužno
nužno