Pretilost i dalje hara svijetom
Danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite

U razdoblju kraćem od jednog naraštaja stopa pretile djece u svijetu dramatično porasla budući da je vrlo malo zemalja provodilo mjere kako bi se zaštitila djeca ili provele preporuke o zdravoj prehrani.
"Naše razumijevanje pretilosti mora se u potpunosti preoblikovati ako želimo zaustaviti i preokrenuti njezinu globalnu epidemiju", kazala je Christina Roberto s Harvarda.
"S jedne strane moramo priznati da pojedinci snose dio odgovornosti za svoje zdravlje, s druge strane da današnja hrana iskorištava ljudsku biološku, psihološku, socijalnu i ekonomsku osjetljivost, olakšavajući im konzumaciju nezdrave hrane", kaže ona.
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 39% odraslih u svijetu prošle je godine bilo u kategoriji osoba s prekomjernom tjelesnom masom, a 13% je bilo pretilo. Oko 42 milijuna djece ispod 5 godina imalo je 2013. prekomjernu tjelesnu masu ili je bilo pretilo.
Novi podaci objavljeni u Lancetu sugeriraju da djeca u SAD jedu prosječno 200 kcal dnevno više nego 1970-tih godina.
Tim Lobstein iz Svjetske federacije za pretilost i jedan od istraživača na najnovijim studijama, kaže da danas prehrambena industrija ima poseban interes ciljati djecu, budući da redovito izlaganje procesuiranoj hrani i slatkim pićima u djetinjstvu rađa lojalnost brendu i visoke profite.
"Pretila djeca investicija su u buduću prodaju", kaže on
Znanstvenici stoga pozivaju na stroži nadzor i reguliranje međunarodnih propisa o reklamiranju hrane kako bi se zaštitilo zdravlje djece te na reguliranje nutritivne kvalitete hrane u školama.
Također pozivaju na uvođenje poreza na nezdrave proizvode, na subvencije za zdravu hranu za siromašne obitelji te na obvezno označavanje hrane kako bi se industrija natjerala na proizvodnju zdravijih proizvoda.