« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
SAVJETI

Prehrambene navike za 50+ ekipu

Iako bismo voljeli da možemo vratiti vrijeme, starenje je nešto što se svima događa. Zato je važno održavati cjelokupno zdravlje tijela što je više moguće

Imate pet banki? Čestitamo, ali ovo bi trebali znati...
Imate pet banki? Čestitamo, ali ovo bi trebali znati... (Arhiva)
Više o

pedesete

,

50

Došao je i pedeseti rođendan, a ti i dalje mislite da ste mladić/djevojka... na žalost, niste, pa se ne bi trebali tako niti ponašati, pogotovo kad je prehrana u pitanju.

Možda starenje nije uvijek pod vašom kontrolom, ali postoje određeni ciljevi koje možete ostvariti kako biste bili sigurni da činite sve što je moguće kako biste ostali zdravi.

Jedite manje i češće - mnoge stvari mogu usporiti kako starimo, a to uključuje i naš metabolizam. "Starije odrasle osobe obično trebaju konzumirati manje kalorija tijekom dana", kaže Sylvester. No, budući da jedete manje kalorija odjednom, važno je osigurati da još uvijek dobivate dovoljno hranjivih tvari iz svoje hrane.

Konzumirajte dovoljno proteina - konzumiranje dovoljno proteina je posebno važno kako starite. "Većina odraslih osoba počinje gubiti mišićnu masu kako stare", kaže Sylvester. "Naši mišići igraju ulogu u metaboličkom zdravlju, fizičkoj stabilnosti i zacjeljivanju rana." Konzumiranje odgovarajućih proteina pomaže u očuvanju mišićne mase, čime se sprječava sarkopenija - gubitak mišićne mase povezan s dobi, piše Eatthis.

Uzimajte dodatak prehrani kalcij-vitamin D - gustoća kostiju je na vrhuncu tijekom vaših ranih dvadesetih. Nakon toga počinje slabjeti. "Kako starimo, naše kosti počinju crpiti kalcij i postajemo podložniji ozlijedama. Ponekad su te ozlijede rezultat krkih kostiju", kaže Jessica Sylvester, nutricionistica, glasnogovornica akademije za prehranu i nutricionizam te vlasnica Florida Nutrition Groupa.

Sve u svemu, budite svjesni svojih godina...

16.08.2022. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.08.2022. 20:17
    Metabolizam problem mod starijih
Novi komentar
nužno
nužno