Prehrambena vlakna spasit će vam život
Rezultati istraživanja provedenog u Kini povezuju česti unos prehrambenih vlakana s prosječno 16% manjim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka
Vlakna su važan dio prehrane, to tvrde svi nutricionisti, a kineski su znanstvenici velikim istraživanjem na gotovo milijun ljudi provedenim na šangajskom Institutu za rak dodatno dokazali njihovu važnost.
Naime, istraživanje je pokazalo da unos vlakana smanjuje rizik za smrt od bilo kojeg uzroka za prilično velikih 16 posto, što bi i najgore nevjerne Tome trebalo uvjeriti u važnost zdrave prehrane.
Znanstvenici iz šangajskog Instituta za rak su se koristili podacima prikupljenima od gotovo milijun ljudi.
Nalaze koje je objavio American Journal of Epidemiology je moguće objasniti utjecajem prehrambenih vlakana na smanjenje rizika za kronične bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, neke tipove karcinoma te moždani udar.
Svako povećanje unosa vlakana je bilo povezano s dodatnim smanjenjem rizika za smrt, napominju istraživači.
Stručnjaci preporučuju da dnevni unos vlakana za žene ne bude manji od 25 grama, a za muškarce da ne bude manji od 38 grama.
Unos vlakana je već povezivan s bržim postizanjem osjećaja sitosti te smanjenjem ukupne količine konzumirane hrane.
Dobri izvori vlakana su voće, povrće te proizvodi od integralnih žitarica.
Novi komentar