« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
medicinski paradoks

Pregledi srca mogu štetiti zdravlju

Srčani udar nije jedina opasnost koja prijeti pacijentima s kardiovaskularnim problemima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

srčani udar

,

srce

,

srčani bolesnici

,

infarkt

,

kardiovaskularne bolesti

,

ionizirajuće zračenje

Ljudi sve manje umiru od infarkta, no ono što do sad nitko nije uzeo u obzir su „kolateralni efekti" pregleda srca nakon udara. Pacijent kojega prime u bolnicu zbog komplikacija sa srcem prolazi nekoliko testiranja, zračenje, koronarografiju, tomografiju i scintigrafiju srca i da ne nabrajamo. U prosjeku pacijent bude izložen trećini maksimalne dozvoljene količine zračenja kao kod osoba koje rade recimo u nuklearnoj centrali.

A dugoročne posljedice nisu lako predvidive, iako je poznato da ionizirajuće zračenje može pogodovati nastanku raka. Pažnju na potencijalne opasnosti pregleda usmjerila je jedna studija koju je provela organizacija American Heart Association. Liječnici znaju upozoriti na djelovanje individualnih testiranja, ali nitko nije uzimao u obzir kumulativni efekt.

Stručnjaci sa Sveučilišta Duke iz Durhama su analizirali podatke od oko 60 tisuća pacijenata i došli su do zaključka u prosjeku svaki od njih prolazi kroz sedam testiranja tijekom boravka u bolnici nakon srčanog udara. Količina radijacije doseže razinu od 14,5milisieverta (sievert je mjerna jedinica za štetnost zračenja za organizam). U razdoblju između 1980. i 2000. broj propisanih ionizirajućih zračenja povećao se za 700 posto, a trećina ovih testiranja se provodi nad pacijentima koji imaju kardiovaskularnih problema.

 

 

16.11.2009. 18:46:48
Novi komentar
nužno
nužno