« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ti spavaš...

Hipnoza zbilja ima učinak na mozak

Hipnotizirane osobe pokazuju povećanu aktivnost u dijelovima mozga koji su povezani s maštanjem ili sanjarenjem

(Dreamstime)
Više o

hipnoza

,

William McGeown

,

Michael Heap

Znanstvenici sa Sveučilišta Hull u Velikoj Britaniji u svojoj najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Consciousness and Cognition, otkrili su da hipnoza zbilja ima stvaran učinak koji se može vidjeti prilikom skeniranja mozga, piše BBC.

Tim stručnjaka prvo je istražio kako ljudi reagiraju na hipnozu. Potom je odabrano 10 osoba koje su snažno reagirale na stanje hipnoze i sedmero njih koji nisu posebno reagirali na ovu tehniku, osim što su se opustili.

Dok su bili pod hipnozom, sudionici su morali odraditi i neke zadaće, poput slušanja glazbe koja ne postoji, ali nije im rečeno da se aktivnost njihova mozga prati u razdobljima odmaranja između pojedine zadaće.

Pokazalo se da sudionici istraživanja koji su bili hipnotizirani pokazuju povećanu aktivnost u dijelovima mozga koji su povezani sa sanjarenjem ili maštanjem, za razliku od osoba koje u istraživanju nisu bile podvrgnute hipnozi.

Voditelj studije dr. William McGeown, profesor na odjelu za psihologiju, kaže da su razultati istraživanja jasni i nedvosmisleni jer se aktivnost mozga pojavljuje samo kod osoba koje snažno dožive hipnozu. 

Još jedan znanstvenik i forenzički psiholog, dr. Michael Heap, kaže da je ova studija jedinstvena jer pokazuje da hipnoza djeluje tako što priprema osobu da učinkovitije reagira na podražaje.

16.11.2009. 20:32:07
Novi komentar
nužno
nužno