« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Prašina ipak (ni)je opasna za zdravlje?

U prilog štetnosti koju uzrokuje prašina govori i činjenica da su manje čestice, primjerice one veličine jednoga nanometra, još opasnije za zdravlje

Ono kad je previše prašine oko vas...
Ono kad je previše prašine oko vas... (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

imunitet

,

prašina

Prašina je opasna za zdravlje, s tim se slaže većina stručnjaka, no njemački su znanstvenici ustvrdili da nekim osobama može i koristiti.

Naime, po istraživanju njemačkoga Centra za utjecaj okoliša na zdravlje sa sjedištem u Muenchenu, veće količine kućne prašine mogu ojačati imunitet organizma. Njihovo je istraživanje pokazalo da je u krvi osoba koje su spavale na prašnjavim madracima pronađeno manje markera na alergije.

No čini se da je to jedina "pozitivna" strana kućne prašine. Naime, u tipičnu njemačkom kućanstvu skupi se šest miligrama prašine po četvornom metru na dan. Tri četvrtine prašine dolaze izvana - to su pelud, ispušni plinovi i minerali koji potječu iz pustinja.

Te čestice, od samo 10 do 20 mikrona, štetne su i mogu uzrokovati dišne tegobe te iritirati oči, stoji u članku.

U prilog štetnosti koju uzrokuje prašina govori i činjenica da su manje čestice, primjerice one veličine jednoga nanometra, još opasnije za zdravlje - riječ je o sporama, bakterijama i česticama čađe koje se udišu u zatvorenim prostorima.

Nanočestice se udišu i ulaze u krv ili plućne mjehuriće (krajnje slijepe vrećaste završetke bronha promjera od 100 do 300 mikrona). 

25.04.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno