« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
HRANOM PROTIV GODINA

Povrće koje pomlađuje kožu

Godine ne možemo zaustaviti, ali znakove starenja kože možemo usporiti pravilnom prehranom, pogotovo povrćem

Lijepa koža
Lijepa koža (Free Digital Photos)
Više o

bore

,

koža

,

povrće

,

hrana koja pomlađuje

,

pomlađivanje

,

starenje kože

Tko se zdravije hrani ima kožu koja izgleda mlađe, pokazuje istraživanje provedeno na 450 ispitanika u poznatoj berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charite. Tajna mladolikog izgleda prema tome leži u visokom udjelu antioksidansa u koži, a vidljive su čak i male, kratkotrajne promjene u prehrani.

>>Kora voća i povrća je izvrsna za zdravlje

Istovremeno, koža stari pod štetnim utjecajem bolesti, pušenja, alkohola i stresa. "Slobodni radikali uništavaju pojedine dijelove kože, prije svega vlakna elastina i kolagena. Povrće tijelo opskrbljuje antioksidansima što je važan preduvjet u borbi protiv starenja kože", smatra dr. Lademann iz berlinske bolnice.

Koža se prirodnim procesima obnavlja svakih 28 dana, a na taj proces možemo utjecati ispravnom prehranom koja potiče regeneraciju i štiti od štetnih vanjskih i unutarnjih utjecaja. Mnogi pod utjecajem reklamnih poruka za kozmetičke proizvode vjeruju da kožu moraju nahraniti samo izvana (kremama), ali je podjednako važna prehrana koja dolazi iznutra.

>>Jedite voće i povrće "pet puta na dan"

Pet procija dnevno

Najvažniji antioksidanski koji poništavaju štetno djelovanje sunca i stresa nalaze se u vitaminima C i A koje pronalazimo u mrkvi i paprici. Vitamini C i E pomažu kod zacjeljivanja rana te održavaju elastin i kolagen, a nalaze se u rajčicama, kelju i zelenom čaju.

Put do lijepe kože može trajati samo mjesec dana, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Bristol. Uz pet porcija svježeg povrća dnevno koža izgleda mlađe i atraktivnije. Crveno povrće pritom je učinkovitije od zelenog, a najbolji prirodni ubojice bora su rajčice, mrkva i paprika.

Povrće zadržava najviše korisnih tvari ako je svježe ili kuhano na pari.

14.02.2011. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno