objavljeno 14.02.2011. 15:01:00
HRANOM PROTIV GODINA

Povrće koje pomlađuje kožu

Godine ne možemo zaustaviti, ali znakove starenja kože možemo usporiti pravilnom prehranom, pogotovo povrćem

Lijepa koža
Lijepa koža (Free Digital Photos)

Tko se zdravije hrani ima kožu koja izgleda mlađe, pokazuje istraživanje provedeno na 450 ispitanika u poznatoj berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charite. Tajna mladolikog izgleda prema tome leži u visokom udjelu antioksidansa u koži, a vidljive su čak i male, kratkotrajne promjene u prehrani.

>>Kora voća i povrća je izvrsna za zdravlje

Istovremeno, koža stari pod štetnim utjecajem bolesti, pušenja, alkohola i stresa. "Slobodni radikali uništavaju pojedine dijelove kože, prije svega vlakna elastina i kolagena. Povrće tijelo opskrbljuje antioksidansima što je važan preduvjet u borbi protiv starenja kože", smatra dr. Lademann iz berlinske bolnice.

Koža se prirodnim procesima obnavlja svakih 28 dana, a na taj proces možemo utjecati ispravnom prehranom koja potiče regeneraciju i štiti od štetnih vanjskih i unutarnjih utjecaja. Mnogi pod utjecajem reklamnih poruka za kozmetičke proizvode vjeruju da kožu moraju nahraniti samo izvana (kremama), ali je podjednako važna prehrana koja dolazi iznutra.

>>Jedite voće i povrće "pet puta na dan"

Pet procija dnevno

Najvažniji antioksidanski koji poništavaju štetno djelovanje sunca i stresa nalaze se u vitaminima C i A koje pronalazimo u mrkvi i paprici. Vitamini C i E pomažu kod zacjeljivanja rana te održavaju elastin i kolagen, a nalaze se u rajčicama, kelju i zelenom čaju.

Put do lijepe kože može trajati samo mjesec dana, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Bristol. Uz pet porcija svježeg povrća dnevno koža izgleda mlađe i atraktivnije. Crveno povrće pritom je učinkovitije od zelenog, a najbolji prirodni ubojice bora su rajčice, mrkva i paprika.

Povrće zadržava najviše korisnih tvari ako je svježe ili kuhano na pari.

14.02.2011. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/povrce-koje-pomladjuje-kozu/55345/