« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
in vitro

Potpomognuta oplodnja povećava rizik od postporođajne depresije

Alternativni načini začeća, osim radosti nose i određene rizike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

in vitro

,

umjetna oplodnja

,

postporođajna depresija

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Žene koje koriste razne metode potpomognute oplodnje, poput one in vitro, mogu povećati rizik od postporođajne depresije i ostalih poteškoća u ranom roditeljstvu, pokazala je jedna studija.

U časopisu „Fertility and Sterility" tim australskih znanstvenika objavio je rezultate istraživanja provedenog među 700 žena koje su primljene u bolnicu na odjel za majke zbog poremećaja i promjena u ponašanju te iscrpljenosti.

Postporođajna depresija može biti blaga i teška sa simptomima poput tuge, osjetljivosti, nestrpljenja, netrpeljivosti, lakog iritiranja, nemira, nesanice, itd. U svojem najgorem obliku, takozvanoj postporođajnoj psihozi, kod majke se manifestiraju halucinacije, razne pomisli, pa čak i želja da naudi sama sebi i djetetu.

Žene iz istraživanja koje su zatrudnile in vitro metodom obično su bile starije od drugih žena i imale su tendenciju da rode carskim rezom te imaju više beba-to su tri čimbenika koja mogu doprinijeti nastanku depresije.

Carski rez sam po sebi nosi određene psihološke posljedice koje se pokazuju u obliku depresije, razočaranja, tuge, nezadovoljstva... Slične hitne intervencije tijekom trudnoće obično izazivaju ovakve psihološke probleme i stresne reakcije i logično je da djeluju nepovoljno na prvi susret majke i djeteta.

Istraživači nadodaju da carski rez uglavnom ne izaziva depresiju kod žena koje su začele prirodnim putem, bar ne u velikoj mjeri. Kod žena koje su začele alternativnim metodama, sam carski rez je još jedan oblik medicinske intervencije pored svih procedura koje su morale proći prije.

To svakako nije povoljan čimbenik; majke koje su imale već problema s plodnošću teško se mogu nositi s roditeljstvom jer su jednostavno prošle preveliki stres i nisu pripremljene, misle istraživači.

Žene s problemima plodnosti mogu idealizirati roditeljstvo, a istovremeno podcjenjivati opasnosti i poteškoće. Također je moguće da žene začele putem potpomognute oplodnje nemaju osjećajani hrabrosti potražiti pomoć iz grižnje savjesti jer su trudnoća i beba jako željeni.

Skup svega navedenog može učiniti da žena ne bude spremna na socijalnu isključenost, na gubitak samostalnosti i teškoće brige oko novorođenčeta, nadodaju istraživači.

Međutim, uobičajeno je da žene, koje se odluče na potpomognutu ili umjetnu oplodnju, primaju posebnu vrstu brige i njege prije i nakon poroda.

29.08.2009. 22:17:16
Novi komentar
nužno
nužno