« Seks
objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana
SAVJETI

Postoji li veza između seksa i depresije?

Jedan od glavnih simptoma depresije je gubitak interesa ili užitka u aktivnostima koje su nekada bile zadovoljavajuće, uključujući i seks

Riješite taj problem!
Riješite taj problem! (Arhiva)
Više o

depresija

,

seks

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji značajno utječe na različite aspekte života, uključujući i seksualni život. Iako seksualnost obuhvaća fizičke, emocionalne i psihološke aspekte, depresija može djelovati na sve njih, stvarajući začarani krug koji dodatno pogoršava stanje osobe.

Jedan od glavnih simptoma depresije je gubitak interesa ili užitka u aktivnostima koje su nekada bile zadovoljavajuće, uključujući i seks. Osobe koje pate od depresije često se susreću s problemima poput smanjenog libida, poteškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije kod muškaraca, te poteškoća s postizanjem orgazma kod žena. Ovi problemi ne samo da smanjuju kvalitetu života, već mogu dodatno pogoršati osjećaj niskog samopouzdanja i dovesti do osjećaja krivnje ili srama.

Depresija također može utjecati na seksualni život kroz interpersonalne odnose. Osobe koje pate od depresije mogu se povući iz odnosa, postati emocionalno distancirane, ili izgubiti interes za intimnost. To može izazvati napetosti u partnerskim odnosima, što dodatno pogoršava emocionalno stanje oboljele osobe i može voditi do začaranog kruga u kojem se depresija i problemi u seksualnom životu međusobno hrane.

Lijekovi koji se koriste za liječenje depresije, poput antidepresiva, također mogu imati nuspojave koje utječu na seksualnu funkciju. Smanjenje libida, odgođena ejakulacija i anorgazmija su česte nuspojave koje mogu dodatno narušiti seksualni život osobe.

Kako bi se prekidao ovaj začarani krug, važno je pristupiti liječenju depresije holistički, uzimajući u obzir sve aspekte života pacijenta, uključujući i seksualnost. Otvorena komunikacija s partnerom i stručnom osobom te prilagodba terapije mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Seksualnost je važan dio ljudskog iskustva, a njeno očuvanje ili obnavljanje može značajno doprinijeti ukupnom oporavku od depresije.

08.08.2024. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno