« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana
VJEŽBANJE

Pospremanje vs kardio - pospremanje je bolje

Pospremanjem i čišćenjem svojeg doma možete sagorjeti velik broj kalorija, a oboje je usporedivo s manjim treningom, možda čak i boljim, premda nešto prljavijim, kažu njemački zdravstveni stručnjaci

Bacite se vi na posao... ;)
Bacite se vi na posao... ;) (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

kardio vježbe

,

pospremanje

Čistite li kuću? Ne baš, jel'da? ;) Mislim, vjerujemo da vi čistite, ali baš onako detaljn ne, osim kad vam nešto digne tlak pa odlučite napraviti nešto takvo kako bi izbacili svinjarije iz glave koje vam se roje.

No, nije to tako glupa ideja, ako poslušamo fitness trenere - prosječnim čišćenjem stana možete lako sagorjeti više kalorija nego za vrijeme kratkog vježbanja.

Ukratko, ne podcjenjuju korist koju bi mogli imati od ovih neomiljenih kućanskih poslova.

Najbolji način se prisilite na pospremanje vlastita doma je da pustite glazbu koja vam odgovara i usput pomalo zaplešete pa ćete jedva i primijetiti da zapravo čistite stan. On tvrdi da je to izvrsna alternativa ako niste skloni bavljenju nekim sportom.

>> Tuđe su nam kuće uvijek prljavije od naših >>

Uostalom, bolje je kretati se onako kako vama odgovara nego se prisiljavati na tjelovježbu koja vam je odbojna.

Jednako tako trener Ciplajevs otkriva da bi, želite li imati ravan trbuh, možda bilo bolje da prošećete nego da prionete trbušnjacima.

Predlaže i da nakon završetka radnog dana pješačite ili da prošećete na svježem zraku umjesto da se odmah po dolasku u stan bacite na sofu.

Naravno, u međuvremenu vam neće škoditi napravite li nekoliko čučnjeva, sklekova ili trbušnjaka.

>> Koliko kalorija stvarno troše kućanski poslovi >>

Ciplajevs tvrdi da je u danu puno kratkih razdoblja 'praznog hoda' tijekom kojih možete napraviti nekoliko jednostavnih vježbi, primjerice dok čekate da vam zakuha voda u aparatu za kavu.

Kada je posrijedi pospremanje stana, količina masnoća koju sagorite radeći jednostavne poslove iznenađujuće je velika.

Tako se, primjerice za vrijeme čišćenja prozora može sagorjeti i 320 kalorija na sat ako posao obavljate intenzivno, kažu iz njemačke Udruge potrošača.

>> Čišćenje kuće kao - zabavna igra? >>

Penjanje uz i niz ljestve, kao i uspinjanje uz i niz stepenice pojačava vašu izdržljivost, a pokreti koje činite dok nastojite dosegnuti gornji dio okna prozora da biste ga očistili, djeluje kao svojevrsno istezanje.

Da biste očistili donji dio prozora ponekad ćete se morati sagnuti, a zatim ponovno ustati da biste ih do kraja 'izglancali', što ima učinak poput čučnjeva u teretani.

Želite li pospremanjem stana sagorjeti još više kalorija, imajte na umu da 15 minuta čišćenja sagorijeva oko 200 kalorija, dok snažno čišćenje pločica u istom vremenu može sagorjeti 75 kalorija, pri čemu jačate i bicepse.

>> Čišćenje kuće usrećuje! >>

Navedeni podaci odnose se na osobu tešku oko 70 kilograma.

15.09.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.09.2021. 16:56
    Nije tesko
Novi komentar
nužno
nužno