« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
100. godišnjica smrti

Ponovno izdane 'Pjesme' Vladimira Vidrića

U Društvu hrvatskih književnika predstavljen je pretisak prve i jedine zbirke slavnog pjesnika

Više o

Krešimir Nemec

,

Vladimir Vidrić

,

'Pjesme'

,

Josip Užarević

,

'Vladimir Vidrić i njegove pjesme'

,

Josip Pandurić

,

Tvrtko Vuković

Dvoknjižje koje se sastoji od pretiska prve i jedine zbirke pjesama Vladimira Vidrića "Pjesme", te studije Josipa Užarevića "Vladimir Vidrić i njegove pjesme" predstavljeno je danas na 100. godišnjicu pjesnikove smrti u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O knjigama su govorili nakladnik Josip Pandurić, akademik Krešimir Nemec, književnik Tvrtko Vuković i Josip Užarević.

- Knjiga je plod Užarevićeva višedesetljetna zanimanja za Vidrićevo djelo - rekao je Pandurić, dodavši kako su u nju uvršteni tekstovi nastajali zadnjih dvadesetak godina.

Nemec smatra kako je Vidrić dobar primjer uzrečice o omjeru uloženoga i dobivenog, jer je za života objavio samo jednu zbirku, a uživa povlašteno mjesto u hrvatskoj književnosti.

Za Vidrićevo pjesništvo, Nemec kaže da je tematski i stilski raskošno, a Užarovićeva studija osim dosadašnjih znanja o Vidriću nudi interpretativne novine.

Užarević je podsjetio kako ga je minimalizam opsega pjesničkog djela potaknuo na proučavanje Vidrića, te ocijenio kako je Vidrić i svoje mane uzvisio do poezije.

Vladimir Vidrić (1875.-1909.) bio je jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatske književne moderne. Jedinu zbirku pjesama "Pjesme" objavio je 1907.

Josip Užarević profesor je ruske književnosti na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je više knjiga među kojima i knjige "Između tropa i priče. Rasprave i ogledi o hrvatskoj književnosti i književnoj znanosti". (hina/metro-portal)

29.09.2009. 14:44:40
Novi komentar
nužno
nužno