« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
29. 9. 2009.

Knjiga dana - Enver Imamović: Afroditin grijeh

Roman o doseljavanju Grka na otok Hvar

Više o

Hvar

,

knjiga dana

,

Enver Imamović

,

Afroditin grijeh

Pisac koji nije Hrvat i koji ne živi u Hrvatskoj napisao je roman na suvremenom hrvatskom jeziku, o hrvatskoj temi. Riječ je o bosanskom arheologu afirmiranom u svijetu, profesoru na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ekspertu za povijest staroga vijeka, dr. Enveru Imamoviću (r. 1940. u Fojnici).

Veći dio znanstveničke karijere Imamović je proveo na terenu, kao sudionik arheoloških ekspedicija po mnogim zakutcima svijeta. Među inim hrvatskim antičkim temama proučavao je i Starogradsko polje na Hvaru koje potječe iz doba grčke kolonizacije. Tako je i došao na ideju da o vremenu doseljavanja Grka na Hvar prije gotovo 2.400 godina napiše povijesni roman.

U fabulativnom je zametku romana "Afroditin grijeh" ljubavna priča, ali je njegov veći dio literarna rekonstrukcija doseljavanja Grka s otoka Parosa u Egeju na Hvar u Jadranu i utemeljenja novog grada, Farosa (Staroga Grada), 4. godine 98. olimpijade (384. pr. Kr.), najstarijeg kontinuirano naseljenog grada u Hrvatskoj.

Imamovićev roman pozitivno je ocijenio priznati profesor stilistike dr. Krunoslav Pranjić, koji o njemu među ostalim kaže: "Vrline teksture brojne su: nenametljive su, nezaobilazne asocijacije na planetarnu suvremenost: rasnu nesnošljivost, ratove 'do istrage naše ili vaše', ekonomske insuficijencije zbog razvojne neravnomjernosti, sukog civilnosti i barbarstva... ali i svugdašnje i svagdašnje nježne ljubavi-bez 'hepienda', bez sladunjavosti i bez patetike."

Faros/Stari Grad ima svoje stare i nove pripovjedače, ali još nitko nije literarizirao sam njegov antički početak. Tek sad se može reći da je Stari Grad uistinu star 2.400 godina.

 

Izdavač: Naklada Pavičić

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
29.09.2009. 10:35:29
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    husnija kamberović
    02.10.2009. 14:51
    Profesor Enver Imamović je vrsni predavač na fakultetu (o čemu kao njegov davnašnji student mogu svjedočiti) i uopće ne sumnjam da je napravio odličan roman. Jedva čekam pročitati ovaj njegov roman.
Novi komentar
nužno
nužno