« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Gostovanje autora

David McWilliams u Hrvatskoj

Jedan od najpoznatijih irskih novinara i autor knjige „Papina djeca“ početkom listopada dolazi u Hrvatsku

Više o

Algoritam

,

David McWilliams

DAVID MCWILLIAMS, U SKLOPU PROMOCIJE SVOJE KNJIGE PAPINA DJECA, GOSTOVAT ĆE 1. LISTOPADA U ZAGREBU, A 2. LISTOPADA U ZADRU I ŠIBENIKU.

David McWilliams danas je posve sigurno jedan od najpoznatijih i najpopularnijih irskih autora, pa možda i Iraca uopće. Kolumnist u dnevnicima i tjednicima, voditelj jedne od najpopularnijih emisija na radiju, autor nekoliko TV serija o irskom uspjehu ali i cijeni toga uspjeha, strasni polemičar i sudionik mnogih rasprava o budućnosti irskog gospodarstva, bankar i poduzetnik, a na kraju, ali zato ne i najmanje važno, višegodišnji ljetni stanovnik Zlarina gdje odnedavno i posjeduje kuću. Tijekom uspješne novinarske karijere intervjuirao je neke od najutjecajnijih i najpoznatijih osoba našeg doba, između ostalih i Henryja Kissingera, Mihaila Gorbačova i Hillary Clinton. Svoju je karijeru započeo kao ekonomist i bankar, bio je prvi ekonomist koji je predvidio irski gospodarski boom 1990-tih godina, a tijekom boravka u Istočnoj Europi i Srednjem Istoku bavio se izradom strategija banaka. Sve to dovelo je do titule Svjetskog mladog vođe, kako ga je 2007. godine proglasio Svjetski ekonomski forum.

Knjiga Papina djeca je pisana na vrhuncu irskog uspjeha, u doba kada je Keltski tigar urlao daleko i snažno, Economist pisao hvalospjeve o Irskoj kao sjajnoj zvijezdi Europe, a svi su pokazatelji, od onih o broju nezaposlenih do društvenog bruto proizvoda, od nacionalnog dohotka pa do podataka o ulaganju u obrazovanje, izvoza po glavi zaposlenog, veličine direktnih stranih ulaganja i tako dalje bili jedan bolji od drugoga. Svi su bili fascinirani zemljom koja je u samo desetak godina od jedne od najsiromašnijih zemalja stigla na sam vrh Europske Unije, Irski model je bio najkorišteniji izraz u gotovo svakog državnika zemalja u tranziciji, a pitanje Što možemo naučiti od Iraca? postavljano je na svakom skupu koji je promišljao strategiju ili planove razvoja. No gospodarska kriza koja je 2008. pogodila svijet Irsku je pogodila možda i teže od niza drugih zemalja. Ipak, Irci su dočekali krizu na mnogo višoj razini od neke druge zemlje, a o Hrvatskoj da i ne govorimo. Kriza je najviše vidljiva u padu vrijednosti nekretnina i osobne štednje (posebno ako je bila većim dijelom u dionicama ili obveznicama), a ako upravo danas s tim malim vremenskim odmakom čitamo knjigu Davida McWilliamsa vidjet ćemo da on u velikoj mjeri anticipira upravo ta događanja i to u vrijeme kada to nikako nije bilo popularno govoriti.

Papina djeca, izvanredna opservacija o današnjoj Irskoj, zabavna je i hedonistička priča o uspjehu jedne zemlje. Nazvana prema ironičnoj slučajnosti irskog baby booma krajem 1970-ih, koji se, preciznije, dogodio devet mjeseci (gotovo u dan) nakon što je papa Ivan Pavao II posjetio Dublin, Papina djeca u isto je vrijeme priznanje i neodoljivo smiješan portret prve generacije Keltskog tigra - ljudi koji su prosperirali od ekonomskog čuda koje je Irsku, nakon stoljeća gorke neimaštine, katapultiralo u naciju koja danas uživa u jednom od najviših standarda u svijetu. Papina djeca bila je najprodavanija knjiga u Irskoj u 2006. godini, prodana u više od 100.000 primjeraka.

Algoritam vam s ponosom predstavlja priču o mladoj generaciji koja vlada Irskoj, priču o uspjehu, priču o jednoj zemlji toliko sličnoj našoj, priču koju bismo lako mogli primijeniti na naše prilike. Priču ispričanu s toliko humora i stila da će vam nakon čitanja biti jasnije zašto Irci slove kao jedna od najdruželjubivijih i najsimpatičnijih nacija. Anticipirajući recesiju koja uz toliko zemalja, danas nije zaobišla niti Irsku, Papina djeca su aktualno djelo koje na izuzetno duhovit, nepretenciozan, ali i pronicav i znalački način razmatra irsko stanje nacije na kojem mu ostatak svijeta, usprkos rastućoj krizi, i dalje može samo - zavidjeti.

DAVID McWILLIAMS U HRVATSKOJ - 01. i 02. 10. 2009.

Raspored gostovanja

01. 10. Zagreb

Promocija knjige Papina djeca

19.30 Hotel Dubrovnik, dvorana Centrum, Gajeva 1

02. 10. Zadar

Potpisivanje knjige i druženje s autorom

17.00 Algoritam Bookshop, City Galleria, Murvička 1

02. 10. Šibenik

Promocija knjige Papina djeca

20.00 ulaz u City Life Centar, Ante Šupuka 10  

Pametna, oštroumna, zabavna. The Village

Definitivan opis Irske u kojoj živimo. Čitajte i plačite. Sunday Tribune

Hedonistička priča o uspjehu. Guardian

29.09.2009. 15:29:27
Novi komentar
nužno
nužno