« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
30. 9. 2009.

Knjiga dana - William Shakespeare: O umijeću ljubavi

Ilustrirano izdanje najljepših ljubavnih odlomaka

Više o

William Shakespeare

,

knjiga dana

,

o umijeću ljubavi

Novo ilustrirano izdanje najljepših, najvažnijih i najintrigantnijih ljubavnih odlomaka u Shakespeareovim dramama i poeziji, uz bilješke s pojašnjenjem, popraćeni poučnim uvodom kao i kraćim prikazom svakog djela iz kojeg se navodi ulomak.

"Od drama sam izabrao one koje uključuju mnogo poznatih i opravdano voljenih prizora - dobro je predstavljena 'Romeo i Julija' - skupa s odlomcima koji su možda manje poznati, primjerice iz Izgubljena ljubavnog truda. Ima prizora koji istražuju tamniju stranu ljubavi: Rikard Treći snubi Anu nad truplom njezina svekra, Jago navodi Othella da povjeruje kako mu je žena nevjerna, a kralj Leont puca od iracionalne ljubomore. Tu su tragedije, i tu su sretni završetci, koliko god nevjerojatni. Uz svaki odlomak iz drama ukratko dodajem nastali zaplet - tek koliko treba onima koji možda nisu čitali dramu da bi ulovili kontekst s njegovim pratećim zamršenostima.

Kroz sve to Shakespeareov jezik poziva nas da sudjelujemo u osjećajima njegovih ljubavnika i postanemo svjesni višestrukih slojeva ironije i paradoksa što ih ljubav otkriva u ljudskim odnosima. Budući da je Shakespeare pisao prije četiri stoljeća, tu su kratke bilješke da pomognu čitateljima u razumijevanju, te da dopune neke aluzije." ( Mate Maras )

Osim majstorskim prijevodom, Mate Maras, ugledni prevoditelj Shakespearovih djela, ovu je knjigu obogatio sjajnim pogovorom o povijesti prevođenja Shakespearea na hrvatski. Čitavu knjigu krasi i 75 probranih umjetničkih slika koje vjerno dočaravaju atmosferu vanvremenskih stihova s univerzalnim porukama koje su danas jednako životne kao i kada su napisane.

 

Preveo Mate Maras

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
30.09.2009. 11:09:11
Novi komentar
nužno
nužno