« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREPUŠTANJE SLUČAJU

Polovica žena ne bi nazvala hitnu pomoć da ima srčani udar

Iako su bolesti srca vodeći uzrok smrti žena, malo njih zapravo zna koliko su takve bolesti opasne, a nisu svjesne ni njihovih simptoma

(Dreamstime)
Više o

žene

,

srčani udar

,

bolesti srca

,

kardiovaskularne bolesti

,

srčane bolesti

,

kardiovaskularno zdravlje

,

Lori Mosca

Istraživanje objavljeno u  'Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes', časopisu Američkog kardiološkog udruženja (American Heart Association), pokazalo je da je znanje žena o simptomima srčanog udara vrlo nisko, tj. na jednakoj je razini kao i prije više od 10 godina.

Lori Mosca, voditeljica preventivne kardiologije u njujorške prezbiterijanske bolnice, sa svojim je kolegama prošle godine ispitala 2.300 žena starijih od 25 godina i izmjerila njihovu svijest o kardiovaskularnim bolestima, a rezultate je usporedila s ispitivanjem provedenim 1997.

Pokazalo se da tek 54 posto žena danas zna da su bolesti srca vodeći uzrok smrti žena.

Autori studije napominju da rezultati ispitivanja zapravo pokazuju najbolji scenarij jer su ispitane Amerikanke bile relativno dobro obrazovane.

Od ispitanih žena, 60 posto bjelkinja je bilo svjesno da su glavni uzrok smrti žena upravo bolesti srca, dok to zna samo 43 posto Afroamerikanki, 44 posto Amerikanki hispanskog podrijetla i 34 posto Azijatkinja, što govori da svijest o srčanim bolestima nije puno veća nego 1997. godine.

Samo 56 posto žena reklo je da su znakovi upozorenja za srčani udar bol u prsima, vratu, ramenima i rukama. Nedostatak zraka je simptom srčanog udara za 29 posto žena, stiskanje u prsima za 17 posto, mučnina za pet posto, a umor za samo sedam posto žena.

Zabrinjava i podatak da bi samo 53 posto žena nazvalo hitnu pomoć da osjete simptome srčanog udara!

Lori Mosca i njezini kolege izrazili su zabrinutost zbog vrlo niske svijesti o opasnostima od srčanih bolesti i mogućoj prevenciji takvih bolesti. Kao strateški cilj Američkog kardiološkog udruženja do 2020. naveli su poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja svih Amerikanaca za 20 posto i smanjenje stope smrti od bolesti srca također za 20 posto.

No, ovi podaci ne bi trebali zabrinuti samo Amerikance, već i većinu zemalja, posebice europske i razvijene zemlje u kojima su bolesti srca također glavni uzrok smrti žena.

11.02.2010. 19:34:34
Novi komentar
nužno
nužno