« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTVRĐENA SUMNJA

Djeca starijih roditelja izloženija su razvoju autizma

Kod beba čije su majke stare 40 ili više godina postoji 50 posto veća šansa za dijagnosticiranje autizma

(Arhiva)
Više o

autizam

,

starost roditelja

Nova studija utvrdila je kako dob oba roditelja utječe na rizik razvoja autizma kod djeteta. Rezultati prijašnjih istraživanja nisu nudili dovoljno precizne podatke no sumnjalo se kako roditeljska dob može utjecati na autizam kod djece.

"Među znanstvenicima je dugo trajala debata o tome utječe li na autizam u djece dob majke ili oca, a većina je smatrala kako veću ulogu igra otac", rekla je voditeljica istraživanja Irva Hertz-Piccotto.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu Autism Research, kod beba čije su majke stare 40 ili više godina postoji 50 posto veća šansa za dijagnosticiranje autizma.

Kod starijih očeva povećani rizik je izražen samo ako su majke mlađe od 30 godina što je znanstvenike navelo na zaključak kako starost očeva ima veći utjecaj od starosti majki.

"Još nam nisu potpuno jasni biološki principi ovog otkrića pa ne bi bilo u redu starijim ženama reći da se ne odlučuju za majčinstvo", rekla je suautorica studije Janie F. Shelton.

Liječnici smatraju kako se autizam kod djece starijih roditelja može povezati s povećanim stupnjem neplodnosti starijih osoba, ali i nekih autoimunih poremećaja i bolesti kakav je primjerice trudnički dijabetes (GDM).

11.02.2010. 22:23:44
Novi komentar
nužno
nužno